Kom til Favrskov: Kommunen går i offensiven for at få flere solcelleanlæg
Kommunen opfordrer opstillere af solcelleanlæg til at kigge på Favrskov.
Favrskov Kommune ønsker at fremme produktionen af vedvarende energi og opfordrer derfor opstillere af vindmøller og solcelleanlæg til at indsende projektforslag til kommunen. Det oplyser kommunen på sin hjemmeside, hvor der står, at fristen for indsendelse af projektforslag er 31. august 2022.
Formanden for Plan- og Landdistriktsudvalget, Nils Borring (S), fortæller, at opfordringen primært handler om solcelleanlæg, og at kommunen også har sendt opfordringen direkte ud til firmaer, der arbejder professionelt med opstilling af solcelleanlæg.
»Vores forvaltning modtager løbende henvendelser fra folk, der vil udvikle projekter i Favrskov. Nu har vi så valgt at invitere projektmagere for at pulje projekterne og bedre udnytte forvaltningens tid, så vi kan komme i gang med projekter, der er politisk opbakning til. Og frasortere projekter, der ikke er opbakning til,« siger Nils Borring.
Naboer og drikkevand
Udvalgsformanden fortæller, at kommunen blandt andet ser positivt på projekter, hvor projektmagerne involverer lokalbefolkningen ved for eksempel at lade dem investere i projektet.
»Det kan gøre det mere spiseligt for dem, der påvirkes af solcelleanlæg,« siger Nils Borring.
Der er ikke udpeget bestemte områder til solcelleanlæg i Favrskov, men områder med særlige drikkevandsinteresser bliver fremhævet, da det kan beskytte grundvandet at udskifte eventuel landbrugsproduktion med et solcelleanlæg.
Derudover bliver der også taget hensyn til landskabet, fremtidig byudvikling og afstand til naboer med mere i forhold til placering af solcelleanlæg på over en hektar.
Kommunen har allerede modtaget flere forslag, der sammen med nye projektforslag vil blive vurderet af forvaltningen, inden politikerne skal tage stilling til dem.
Grøn Pulje
I forbindelse med opstilling af vedvarende energianlæg er det landspolitisk besluttet, at opstillerne skal betale et engangsbeløb til kommunen, hvor anlægget opføres. Beløbet afhænger af antal MW, og i forbindelse med det aktuelle meget store solcelleanlæg på 55 hektar i Voldby, der kan producere 59.000 MWh, får Favrskov Kommune 1,9 millioner kroner.
Pengene går til en grøn pulje, kommunen administrerer. Det er endnu ikke besluttet, hvordan pengene skal anvendes, men Nils Borring forestiller sig, at pengene eksempelvis kan disponeres af lokalområdet og for eksempel bruges til forskønnelse og rekreative ting som shelterpladser.
»Der er rigtig mange gode ting i solcelleanlæg både i forhold til lokalområder, miljø og drikkevand. Vi slår flere fluer med ét smæk,« konkluderer formanden for Plan- og Landdistriktsudvalget.