Kom til Favrskov: Kommunen går i offensiven for at få flere solcelleanlæg

Kommunen opfordrer opstillere af solcelleanlæg til at kigge på Favrskov.

Artiklens øverste billede
Favrskov Kommune ønsker flere solcelleanlæg. Modelfoto: Adobe Stock

Favrskov Kommune ønsker at fremme produktionen af vedvarende energi og opfordrer derfor opstillere af vindmøller og solcelleanlæg til at indsende projektforslag til kommunen. Det oplyser kommunen på sin hjemmeside, hvor der står, at fristen for indsendelse af projektforslag er 31. august 2022.

Formanden for Plan- og Landdistriktsudvalget, Nils Borring (S), fortæller, at opfordringen primært handler om solcelleanlæg, og at kommunen også har sendt opfordringen direkte ud til firmaer, der arbejder professionelt med opstilling af solcelleanlæg.

»Vores forvaltning modtager løbende henvendelser fra folk, der vil udvikle projekter i Favrskov. Nu har vi så valgt at invitere projektmagere for at pulje projekterne og bedre udnytte forvaltningens tid, så vi kan komme i gang med projekter, der er politisk opbakning til. Og frasortere projekter, der ikke er opbakning til,« siger Nils Borring.

Naboer og drikkevand

Udvalgsformanden fortæller, at kommunen blandt andet ser positivt på projekter, hvor projektmagerne involverer lokalbefolkningen ved for eksempel at lade dem investere i projektet.

»Det kan gøre det mere spiseligt for dem, der påvirkes af solcelleanlæg,« siger Nils Borring.

Nils Borring (S) er formand for Plan- og Landdistriktsudvalget. Pressefoto: Favrskov Kommune

Der er ikke udpeget bestemte områder til solcelleanlæg i Favrskov, men områder med særlige drikkevandsinteresser bliver fremhævet, da det kan beskytte grundvandet at udskifte eventuel landbrugsproduktion med et solcelleanlæg.

Derudover bliver der også taget hensyn til landskabet, fremtidig byudvikling og afstand til naboer med mere i forhold til placering af solcelleanlæg på over en hektar.

Kommunen har allerede modtaget flere forslag, der sammen med nye projektforslag vil blive vurderet af forvaltningen, inden politikerne skal tage stilling til dem.

Grøn Pulje

I forbindelse med opstilling af vedvarende energianlæg er det landspolitisk besluttet, at opstillerne skal betale et engangsbeløb til kommunen, hvor anlægget opføres. Beløbet afhænger af antal MW, og i forbindelse med det aktuelle meget store solcelleanlæg på 55 hektar i Voldby, der kan producere 59.000 MWh, får Favrskov Kommune 1,9 millioner kroner.

Pengene går til en grøn pulje, kommunen administrerer. Det er endnu ikke besluttet, hvordan pengene skal anvendes, men Nils Borring forestiller sig, at pengene eksempelvis kan disponeres af lokalområdet og for eksempel bruges til forskønnelse og rekreative ting som shelterpladser.

»Der er rigtig mange gode ting i solcelleanlæg både i forhold til lokalområder, miljø og drikkevand. Vi slår flere fluer med ét smæk,« konkluderer formanden for Plan- og Landdistriktsudvalget.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.