I 75 år har Erling været "feriebarn" hos samme familie

Et livslangt venskab blev skabt i 1947, hvor en 7-årig københavner-knægt blev sendt på ferie i Lyngå.

Artiklens øverste billede
Bodil Thøgersen, Kirsten Petersen og Erling Jensen har delt alle livets store begivenheder med hinanden. Foto: CSJ

En junidag i 1947 steg en 7-årig knægt alene på toget i København. Om halsen havde han et manillamærke med en adresse i Lyngå.

Erling Jensen var et af de Københavner-børn, som blev sendt på ferie i Jylland.

Han skulle bo på Haukærgård i Lyngå hos en familie, som dengang bestod af 1-årige Kirsten, 6-årige Jørgen og deres forældre Inger og Jens Christian Pedersen. Fem år senere kom også Bodil til verden.

»Det var da overvældende sådan at stige på toget alene. Jeg var jo ikke så gammel,« erindrer Erling Jensen, som også husker, at det slet ikke var familien fra Haukærgård, der hentede ham ved toget.

Nej, det var moster Edith, der ejede en manufakturforretning. Hun hentede ham på cykel ved stationen i Hadsten, hvor der i øvrigt var hestemarked på det tidspunkt, husker Erling.

Turen ned ad mindernes allé tager Erling Jensen sammen med Kirsten Petersen og Bodil Thøgersen. For i dag, 75 år senere, kommer ”feriebarnet” nemlig stadig på besøg to til tre gange hvert år. Sådan har det altid været – undtagen det år han var soldat – og sådan fortsætter det.

»Faktisk er alle mine seks søskende kommet her, og jeg har haft mine børn og børnebørn med henover årene. Ja, min søster er sågar blevet gift ind i familien med Ingers fætter,« fortæller Erling Jensen, som i dag bor i Valby.

Sommer, efterår og jul

Snakken går lystigt henover kaffen og pære-tærten.

»Mor ville jo egentlig helst have haft en pige som feriebarn, men vi måtte altså nøjes med ham her,« siger Kirsten Petersen og giver Erling et kærligt skulderskub.

Hjertevarmen er ikke til at tage fejl af.

Foto: CSJ

Det første år, Erling ferierede på Haukærgård, var det kun to-tre uger, men allerede året efter var det både hele sommeren, efterårsferien og henover julen samt ved højtideligheder.

»Jeg var med i det hele på gården. Jeg blev sat i arbejde, for der var jo både heste, grise, køer og 55 tønder land at se til,« fortæller han.


Som 14,5-årig gik han tilmed ud af skolen midt i et skoleår for at tjene hos familien Pedersen. Han tjente i to år.

Meget glade for Erling

I 1960 flyttede familien Pedersen til en gård på Vestagervej i Sall. Erlings besøg flyttede med.

»Vi havde et fantastisk godt hjem. Der har altid været plads til mennesker. Og alle skulle have en kop kaffe og en frikadelle med. At der skulle laves lidt ekstra mad tog vores mor oppe fra og ned,« fortæller Kirsten Petersen med en dialekt, som står i skærende kontrast til sidemandens københavnske.

Faderen Jens Christian døde i 1988 og moderen Inger i 1995. Erling var med til at bære både deres og moster Ediths kister.

»De var meget glade for Erling,« siger Bodil.

»Ja, vi har alle været meget glade for Erling altid, og vi tænker ofte på ham og ringes ved. Vi betyder alt for hinanden og har altid været der for hinanden,« fortsætter Bodil Thøgersen, som i dag bor på gården i Sall med sin mand, søn, svigerdatter og børnebørn.

Det er også her, ”feriebarnet” Erling bor, når han er på sine årlige besøg, og det er meget passende her, det lidt atypiske 75-års-jubilæum i år er blevet fejret med festivitas.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.