30.000 - 55.000 til Bondestævne i Rønge

Veje og pladser var fuldstændig proppet til, da LS Landbrugets Sammenslutning i 1936 kaldte til møde i Rønge

Artiklens øverste billede
Statuen af Knud Bach står i en lund ved Rønge, i nærheden af den gård, han ejede. Privat foto.

I en notits i Midtjyllands Avis 30. juli 1936 kunne datiden læse, at den lille landsby Rønge mellem Ulstrup og Bjerringbro om onsdagen 29. juli var centrum for massiv trafik. Bondestævnsmødet, arrangeret af LS Landbrugets Sammenslutning var en magnet, der tiltrak folk fra hele landet. Avisen skriver:

»Allerede fra Formiddagstimerne har Trafikken til Bondestævnet i Rønge sat sit Præg over Bjerringbro. Biler, store og smaa, med Bogstaver der spænder over hele Alfabetet, overfyldte Rutebiler fra Skagen til Grænsen og Øerne, et utal af Cyklister har valfartet til Stævnet, og i Middags kulminerede Trafikken som en lang Kæde ustandselig vestpå til Rønge.«

»Kl. 13.30 gik det hele i staa. De sidste Vogne holdt ved Støvkrog, 3 km fra Rønge, og modsat til Ulstrup var vejen fuld af Biler. En Snes Betjente har dirigeret Færdselen; men de seks Parkeringspladser slaar næppe til, og man forsøger at parkere i Engene.«

I dag et ukendt sted

Torkil Forman, Aidt, fortæller, at mødet samlede et sted mellem 30.000 og 55.000 deltagere.

»Dette møde på et for mange i dag ukendt sted er endnu ikke blevet overgået af andre begivenheder i Sdr. Vinge, Torup og Langå sogne, senere Hvorslev kommune og nu Favrskov kommune,« skriver han i en pressemeddelelse.

På bondestævnet blev det i øvrigt vedtaget at standse leveringen af svin i en uge. Hverken dette eller det efterfølgende mælkestop den 13. september blev en succes.

Torkil Forman og en lille gruppe af andre historisk interesserede fra Favrskov inviterer nu til træf på Ulstrup Bibliotek torsdag 6. oktober klokken 19 - 21. Her vil de fortælle om hændelsen, om storbonden Knud Bach fra Røngegaard og om Landbrugernes Sammenslutning.

De er samtidig meget interesserede, hvis andre kan bidrage, eventuelt med mere materiale. Der er blandt andet stor usikkerhed, om der var særtog, som stoppede ved det nedlagte trinbræt ved Rønge.

Der er et begrænset antal pladser.

Statue af Knud Bach

Torkil Forman beretter endvidere, at der oppe i en lund på en mark ved Rønge står en stor statue af gårdejer Knud Bach, der i december 1930 i Langaa-Torup-Sønder Vinge kommune stiftede den første LS-forening. Han kunne være blevet statsminister i 1940.

»En paragraf i Grundloven kunne tolkes således, at kongen kunne have afsat regeringen og indsat Knud Bach. Knud Bach og LS havde hele tiden hyldet kongen og erklæret sig kongetro.«

Som baggrund forklarer han, at Landbrugernes Sammenslutning, en agrarpolitisk protestbevægelse fra 1930’erne, i dag huskes som en landmandsbevægelse, der under besættelsen samarbejdede med tyskerne og de danske nazister. LS gik i 1940 i samarbejde med Frits Clausens nazistparti og ønskede at vælte regeringen for derefter at gøre LS-formanden Knud Bach til statsminister.

»Selv om LS ikke var en nazistisk bevægelse, havde organisationen et antal ledere, som var nazister eller havde nazistiske sympatier, og der var forbindelse mellem LS og det danske nazistparti, men ikke noget formelt samarbejde før 1940.«

Udviklingen af demokratiet

Torkil Forman konstaterer, at historien om LS, Knud Bach, fattigdom i landbruget og landbrugets betydning for samfundet i 1900-tallet også fortæller om demokrati-udviklingen og det danske samfund i og uden om Favrskov Kommune. Som det var engang, som det på en række punkter stadig er, og hvordan det er forandret.«

Torkil Forman leger lidt med tanken om, at hvis nazisterne havde vundet krigen, så var fortællingen om Bondestævnet og Knud Bach formentlig blevet en anden og mere kendt.

»I dag er stedet, tiden, forståelser og følelserne glemt, men de er også gemt i beskrivelsen af billeder/foto, film og beretninger, fortællinger og tolkninger,« siger Torkil Forman som optakt til mødet på Ulstrup Bibliotek.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.