Helleanlæg jordet igen: Nu reagerer kommunen

Efter to uheld på fire dage vil Favrskov Kommune nu forbedre trafiksikkerheden ved uheldsramt helleanlæg.

Artiklens øverste billede
Sådan sår der ud efter den seneste påkørsel af helleanlæg ved Hadbjerg Skole. Privatfoto

Mandag 29. august klokken 07.50 sad Brian Jensen i sin stue på Bavnehøjvej i Hadbjerg, da han hørte et ordentlig brag, der kom lige udenfor hans hus.

»Hold nu k…, nu er det sket igen,« kom det ud af ham.

Brian Jensen var ikke i tvivl om, at braget skyldtes en påkørsel af helleanlægget, der skal få bilister til at sænke farten ved Hadbjerg Skole. Helleanlægget er blevet påkørt mange gange – senest blot fire dage forinden på cirka samme tidspunkt om morgenen, hvor bilister fra Hadsten-siden får solen lige i øjnene.

»Der var ingen bil, da jeg kom ud, men der lå løse brosten og plastikdele fra et bundkar, som jeg begyndte at samle op. I mellemtiden kom bilisten tilbage og fortalte, hun var kørt videre for at aflevere et barn,« fortæller Brian Jensen, som ringede til politiet og bad den kvindelige bilist om at gøre det samme.

»Det er lidt sørgeligt, at der sker uheld så hurtigt efter hinanden. Det kunne lige så godt være gået ud over børn, der stod og ventede.«

Østjyllands Politi oplyser, at man samme formiddag modtog en anmeldelse fra en 66-årig kvinde fra Favrskov, som fortalte, hun havde snittet en vejafmærkning ved Hadbjerg Skole.

Mange påkørsler

Brian Jensen har i årevis kæmpet for at få Favrskov Kommune til at droppe helleanlægget ved skolen, hvor der ifølge de lokale borgere er sket mange påkørsler igennem årene. Ved et møde sidste år med kommunen blev han til sin store overraskelse opmærksom på, at helleanlægget end ikke stod på kommunens ellers alenlange prioriteringsliste over farlige trafikpunkter, som man har øje på. Det skyldtes angiveligt, at påkørslerne af helleanlægget sjældent bliver politianmeldt.

Beboerne fik ved mødet sat helleanlægget på prioriteringslisten, og de skrev til byrådet for at få politikerne til at gøre noget ved sagen.

Anbefaler bump

Siden er der kommet et lokalplanforslag for et nyt boligområde i Hadbjerg, hvor der efter mange høringssvar fra bekymrede borgere blev bestilt et trafiknotat fra Rambøll, der kom med anbefalinger til forbedringer af trafiksikkerheden, som kom med i den endelige lokalplan.

I forhold til Bavnehøjvej lyder anbefalingen at etablere hastighedsbegrænsning på 40 km/t med bump som hastighedsdæmpende foranstaltning. Det falder i tråd med Hadbjerg Borgerforenings ønske om at udskifte helleanlægget med vejbump, og borgerforeningen ønsker nu en tidsplan. Ifølge trafiknotatet skal trafikforbedringerne etableres frem mod 2033, men Rambøll påpeger, at hastighedsnedsættelsen på Bavnehøjvej fra byskiltet i vest til øst for skolen kan etableres løbende inden den fulde udbygning af boligområdet i 2033.

Rykker for svar

Det har Hadbjerg Borgerforening i foråret påpeget i et brev til kommunen, og borgerforeningen har i forbindelse med de seneste uheld rykket for svar.

»Borgerne i Hadbjerg har brug for en tidshorisont for, hvornår helleanlægget bliver taget op til revision,« siger Pernille Facius fra Hadbjerg Borgerforening.


Hun er alt andet end tryg ved, at der indenfor få dage er sket yderligere to påkørsler af helleanlægget.

»Det er bekymrende for os, der krydser vejen hver dag med små børn, der skal i institution. Det er usikkert, og frustrerende, at man føler, kommunen ikke gør noget ved det.«

Nu sker der noget

Lokalavisen har forelagt problemstillingen for formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Gade (S), som udtrykker forståelse for borgernes utryghed.

»Det er et rigtig træs sted og dybt trist med uheld, i særdeleshed i et område med skolebørn. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at der bliver ved med at ske uheld, og det vil være frygteligt, hvis det går ud over bløde trafikanter« siger udvalgsformanden.

Han har kontaktet forvaltningen, der nu vil undersøge, hvordan trafiksikkerheden på stedet kan blive bedre.

»Det duer ikke, at den samme helle bliver kørt ned gang på gang, så vi går nu ind og laver en grundig analyse og vurdering af, hvad der skal til for at sikre, at det ikke bliver ved med at ske.«

Analysen vil blive lavet i efteråret, siger Søren Gade, som regner med, at forvaltningens vurdering kan komme på udvalgets dagsorden senere i år.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.