Ny bålhytte og shelters i Hammel må benyttes af alle

Spejderne jubler over nyt udendørs område, der også må benyttes af andre.

Artiklens øverste billede
Fra venstre Lene Mørk Jensen, Merete Baastrup og Thure Lyhne glæder sig over Hammel-spejdernes nye bålhytte i baggrunden og tre sheltere, hvoraf man kan se det ene på billedet. Foto: Jeppe Rafn

Hvis du bevæger dig ned ad trapperne og stien ved Hammel-spejdernes klubhus på Møllevangen, bliver du i dag mødt af et helt nyt syn i forhold til tidligere.

Engområdet ved Hammel Renseanlæg har ikke været slået, og der har vokset høje brændenælder, som har gjort området utilgængeligt.

Området er blevet ryddet for at gøre plads til et udendørs område, spejderne og alle andre kan benytte. Nu bliver du mødt af en stor udendørs bålhytte og tre shelters med hver plads til seks overnattende voksne, hvis man ligger tæt.

Til venstre ses brændeskur og skur til rafter, som spejderne selv har bygget. I baggrunden ses den nye bålhytte og bagved den tre shelters. Foto: Jeppe Rafn

»Jeg er sikker på, det vil blive brugt rigtig meget og være til stor begejstring både for de grønne og blå spejdere, som holder til her,« siger Merete Baastrup.

Hun er formand for den selvejende institution Spejdercentret Engedal, der ejer klubhuset og står bag det nye byggeri, som er mere eller mindre præfabrikeret og derfor blev sat op på få dage.

»Det gør en kæmpe forskel at kunne spise og have bålfad sammen i et udendørs fællesrum. Man kan sige, at det nu bliver endnu sjovere at være spejder ude. Det er trods alt sjovere at stå i tørvejr med de små og lave bål,« tilføjer Lene Mørk Jensen, der har været spejder hele sit liv og er med i spejdercentrets bestyrelse.

Sove ude

Spejderne holder flere arrangementer med over 100 deltagere, som der vil være plads til i og omkring bålhytten og shelterne, som lige er taget i brug.

Nogle af de yngste spejdere var dernede i weekenden, og det endte med, at de fleste af børnene overnattede på stedet.

»Børn er blevet mere forsigtige med at sove ude, og der tænker vi, det her er et rigtig godt forsøgssted til at sove ude for de små spejdere, fordi de kender stedet og området,« siger Merete Baastrup.

Ønskeprojekt

Bålhytten og shelterne er fuldt finansieret af tilskud og donationer. Favrskov Kommune bidrager med 175.00 kroner og Friluftsrådet med 125.000 kroner. Derudover er der tilsagn på donationer fra Nordea-fonden og Dansk Ungdoms Fællesråd, så spejderne i alt har haft 365.000 kroner at gøre godt med.

Det var tæt på ønskebudgettet, og spejderne har mere eller mindre brugt hver eneste krone og fået deres ønskeprojekt i forhold til størrelse og udseende.

»Vi har været på ekskursion i de tilstødende byer og i Sønderjylland og brugt mange timer på projektet,« fortæller Ture Lyhne, formand for Hammeluglerne og tilføjer:

»Der er en voksende interesse for spejdere og udeliv. Vi får flere og flere spejdere, og vi skal tilbyde dem noget attraktivt for at fastholde dem.«

»Og stille gode forhold til rådighed for de frivillige ledere,« supplerer Lene Mørk Jensen.

Bålhytten er bygget i lærketræ, og shelterne er beklædt med bark for at få byggeriet til at passe ind i naturen.

Shelterne er beklædt med bark for at passe ind i naturen. Foto: Jeppe Rafn

»Og det skal hverken males grønt eller lyserødt,« fortæller de tre spejderledere med én stemme.

For alle

Spejderne har i ansøgningerne til kommunen, råd og fonde lagt vægt på, at bålhytten og shelterne skal kunne bruges og være til glæde for andre end spejderne. Området bliver i forvejen brugt af mange, og vandrere, dagplejere, mountainbikere, familier og andre må gerne bruge bålhytten og shelterne, der især i dagtimerne ikke bliver brugt af spejderne.

»Der er rig mulighed for at benytte det, men man skal selv have brænde med og passe på det med respekt for, at det bliver brugt af spejdere til daglig,« siger Merete Baastrup.

Tak til nabo og kommune

Spejderne takker naboen, Hammel Forsyning, for et rigtig godt samarbejde og ligeså Favrskov Kommune for at have været meget behjælpelig i byggeprocessen.

»Der er mange lovkrav og reglementer, og kommunen har været utrolig hjælpsom med for eksempel at lave en brandredegørelse og rapport om landzonetilladelse,« siger Merete Baastrup.

Lene Mørk Jensen nikker og tilføjer:

»Det er rart at være frivillig i en kommune, der gerne vil udelivet og frivillighed.«

Klubhuset. Foto: Jeppe Rafn

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.