Den ukuelige optimist med de mange briller fylder rundt
Hun er uddannet tøjdesigner, men endte i brille-branchen. Lise Reese ejer Nyt Syn Brilleriet og er formand for Hammel Handel. 7. november fylder hun rundt.
Der skulle lidt overtalelse til, før Lise Reese, ejer af Nyt Syn Brilleriet, gik med til dette 60-års fødselsdags-portræt af hende.
Hun vil nemlig så frygtelig gerne, at der er fokus på hele byen og ikke hende som handelsstandsforenings-formand.
Hendes betydning for byen er dog ikke til at komme udenom. Hun er i gang med sin fjerde periode som formand, og med Lise som kaptajn er handelsstands-skibet ladet med kreativitet og en pokkers masse idéer.
»Jeg tænker altid differentiering. Jeg kigger rundt og samler inspiration til skøre idéer fra forskellige steder. Så laver jeg sådan en Maggi-terning ud af inspirationen og er nok god til at få folk overbevidst om, at det kan vi godt løfte. Og det kan vi jo som regel også – for vi kommer som oftest i mål,« siger Lise Reese om handelsstandsforeningen, før hun skynder sig at tilføje:
»Men byens flotte eventprogram kan kun lade sig gøre på grund af de gode medlemmer i handelsstanden – og kundernes opbakning – og det er jo så absolut ikke kun mine idéer, vi kører med.«
Kan altid øjne noget godt
Mandag 7. november fylder Lise Reese 60 år. Det fatter hun ikke helt selv.
»Jamen 60! Jeg ser ikke mig selv som en gammel 60-årig. Derfor er det også sært, at nogle spørger: ”Hvornår sælger du butikken,” eller ”hvornår skal du på pension.« Jamen det har jeg da ikke planlagt. Jeg trives så godt og glæder mig hver dag til at komme på arbejde,« siger hun og tilføjer:
»Et ur er ligesom gået i stå inde i mit hoved, så jeg ser mere mig selv som 40-årig, men det hænger selvfølgelig ikke så godt sammen med, at jeg har to sønner på 32 og 29 år.«
Hun smiler – det gør Lise meget.
»Men hvor blev de seneste 15-20 år lige af? De er suset forbi, fordi det har været spændende, sjovt og festligt.«
Lise Reese kalder sig selv »ukuelig optimist«
»Uanset hvad kan man altid få øje på noget godt i livet. Ellers skal man have sig nogle nye briller,« siger brillebutiks-ejeren med et glimt i øjet:
»Men vi har så meget fart på i dag, at vi nogle gange glemmer de gode ting. Jeg har da også regnvejrsdage og tunge skyer, men så finder jeg fem gode ting i mit liv, og så forsvinder de sorte skyer igen.«
Ellers henter hun energi i køreturen mellem Hammel og hjembyen Viborg, hvor hun bor med sin mand Bjarne. I bilen er der »ro på til at samle tankerne,« forklarer hun. Desuden samler hun energi gennem en fem-seks kilometers gåtur i Frijsenborgskovene eller gennem vinterbadning ved sommerhuset i Norsminde.
»Jeg skal vise jer«
Lise Reese er uddannet tøjdesigner, men endte lidt ved et tilfælde i brille-branchen.
Hendes kendskab til stil, farve og faconer passede som fod i hose til faciolog-jobbet hos Synoptik. En faciolog er en person, der rådgiver folk om, hvilke brillestel der klæder dem. I ni år arbejdede hun i faget i Synoptik, hvor hun også uddannede andre faciologer.
Da uddannelsen lukkede, havde Lise udsigt til et sekretærjob. Det ville hun ikke. Hun ville »fremad ikke tilbage,« som hun udtrykker det.
»Man kunne kun blive chef i Synoptik, hvis man var uddannet optiker, men det ville jeg ikke - jeg blev trodsig.«
Herefter blev hun ansat hos Zeiss, først som sælger og sidenhen som produktchef, hvor hun var med i udviklingen af brillestel. Altså bragte hun igen sin kreativitet i spil.
Det var dog ikke uden skeptiske blikke, hun bevægede sig i branchen:
»Jeg er pige, lyshåret, ikke uddannet optiker, jeg drak ikke kaffe og kom fra Synoptik. Så fordommene fandtes. Men jeg skulle vise dem,« siger Lise Reese, som ligeledes blev mødt med skepsis, da hun meddelte, at nu ville hun åbne sin egen brille-butik, stadig uden at være uddannet optiker:
»Folk reagerede med: ”Nå, det bliver spændende at se, hvor lang tid det går.” Men igen var jeg sådan: Jeg skal vise jer! Det kan godt være, at jeg ikke kan måle. Men jeg har kendskab til alt andet i faget.«
Tabte sit hjerte til Hammel
I en alder af 45 var Lise Reese nået til en skillevej. Hvis hun skulle nå at prøve noget andet, skulle det til at være, siger hun.
Valget faldt altså på »en lille fed butik, hvor jeg kunne bestemme det hele,« siger hun. Derfor trawlede hun alle placeringer fra Skive til Silkeborg til Hammel igennem. I den proces tabte hun sit hjerte til Hammel. Der var bare ét problem. Her var ingen ledige lokaler.
Det daværende Boligringen rådede dog over et meget stort lokale og igen/igen tænkte Lise kreativt og spurgte:
»Skal vi ikke dele lokalet? Den var boligringen med på. Og så fik jeg lige den smørhulsplacering jeg gerne ville have.«
Hun blev en del af kæden Nyt Syn men tilføjede ’Brilleriet’ til sit navn for at sætte fokus på håndværket i faget.
»Vi får eksempelvis kun glassene leveret med styrken i, men vi former dem selv og laver alt andet selv. Det giver den præcision, som jeg synes, briller skal have. Vi håndplukker også selv alle vores stel.«
Nyt Syn Brilleriet i Hammel fejrer i år 15 år. Undervejs har Lise Reese også haft åbnet en afdeling i Viborg, men det blev for bøvlet. Butikken i Hammel, byen hun elsker så højt, har hun dog holdt ved, og hun har ikke fortrudt sit valg om egen butik et eneste sekund.
»Det eneste, jeg fortryder, er, at jeg ikke sprang ud i det 15 år før.«