Se billederne: Ulstrup Slot præsenterer færdigrestaurerede vandtrapper

Efter knap et års arbejde kunne Ulstrup Slot onsdag 2. november fremvise det færdige resultat af den omfattende restaurering af den gamle herregårds karpedamme og vandtrapper. Anlægget kan dateres til før 1786.

Artiklens øverste billede

Onsdag 2. november havde Ulstrup Slot Fonden inviteret samarbejdspartnere og presse til besigtigelse af de restaurerede og genoprettede vandtrapper og karpedamme for at markere, at arbejdet nu officielt var afsluttet. Efter en kort introduktion i slotsgården af direktør for Ulstrup Slot Fonden, Jens Chr. Lauridsen førte formand for Ulstrup Slots bestyrelse Holger Preetzmann an på en rundvisning om slotsområdets sandfang, de fem karpedamme og fire vandtrapper.

Deltagerne til arrangementet bestod blandt andet af repræsentanter fra MT Højgaard, som har udført selve projektet og A1 Consult, som har været rådgivning og ingeniørfirma. Derudover var arkitekter samt venner af huset også inviteret.

Arbejdet med at rense karpedammene og restaurere vandtrapperne ved Ulstrup Slot startede i januar i år. Inden da har det dog krævet en masse forarbejde. Det har nemlig krævet en række tilladelser til at søsætte projektet, da både karpedammene og vandtrapperne er fredede. Anlægget menes nemlig at være blevet etableret senest i 1786, og samtidig er de fire vandtrapper enestående, da man skal rejse udenfor landets grænser for at finde nogle af lignende størrelse.

Restaurering af de store karpedamme og vandtrapper var en kompliceret affære blandt andet på grund af nedbør og de store vandmængder i dammene. Udgravningen af karpedammene foregik til tider halvanden meter under vandspejlet.

Vandtrapperne tjener intet praktisk formål. Det er »ren pral – for at imponere« fortalte Holger Preetzmann med et smil i forbindelse med rundvisningen. De fungerede som en spektakulær måde at præsentere herregården på, samt som statussymbol.

Den sidste vandtrappe på rundvisning var den største. Både i dimensioner og i udfordring. Den skulle nemlig bygges fuldstændig fra bunden, og udformet udelukkende af granit. Måske var det også derfor, at Holger Preetzman og flere af folkene fra MT Højgaard betegnede den som den flotteste af de fire.

Arrangementet blev rundet af med lidt mad og en forfriskning til deltagerne i nordfløjens sal.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.