Gensyn 67 år efter skolestart: Husker du dengang...
25 klassekammerater mødtes i Hammel, hvor de begyndte i skole for 67 år siden.
»Kan du huske dengang...«
Minderne stod i kø, da 25 tidligere klassekammerater for nylig blev genforenet i Hammel. De begyndte deres skolegang i Hammel Kommuneskole i 1955. Det er 67 år siden, men mange ting står stadig klart i erindringen fra dengang.
»Det var meget anderledes at gå i skole dengang, hvor man godt kunne få en lussing. Flere af lærerne havde øgenavne, men man kaldte dem ved efternavn og sagde De til lærerne,« fortæller Elisabeth Jensen, som har været med til at arrangere gensynet med de gamle skolekammerater fra Hammel.
»Vi havde lærer Vestergaard, lærer Gammelgaard, fru Tilma og en lærer, vi kaldte krølle og som vistnok hed Nielsen. Dem talte vi om, da vi mødtes, og vi snakkede om de ting, der skete i skolen dengang. Nogle var med i skolepatruljen og kunne huske, de var inviteret til træf i København med alle landets skolepatruljer. Klassen var også på cykeltur til Fuglsølejren, og vi var på Bornholm,« husker Elisabeth Jensen, som bor på Djursland i landsbyen Østrup nogle få kilometer sydøst for Voldum.
»Jeg er skomagerens datter fra Hammel. Min far havde butik i Østergade 46,« fortæller Elisabeth Jensen, som flyttede fra Hammel for 54 år siden og til daglig ikke er i kontakt med sine gamle klassekammerater, der alle er omkring 75 år.
»Nogle få fra dengang er døde, og nogle bor stadig i Hammel og kender hinanden. Vagn Elgaard har i mange år boet i England og kørte 900 kilometer i bil for at være med til gensynet.«
Guidet tur i byen
Gensynet fandt sted den sidste lørdag i oktober, hvor de 25 tidligere skolekammerater mødtes til en frokost i InSide. Senere på dagen tog de på en guidet tur rundt i byen med lederen af Lokalhistorisk Arkiv i Hammel, Poul Nørgaard, som guide. Han er lillebror til Flemming Nørgaard, der gik i klassen, der begyndte på kommuneskolen for 67 år siden.
Gåturen begyndte ved Dommergården, som er fredet og den næstældste bygning i Hammel. Herfra gik turen videre til byens ældste bygning – kirken – og videre til den gamle politistation, forsamlingsbygning og Fotorama, inden de nåede til deres gamle skole på Voldbyvej, der i dag huser ukrainske flygtninge.
»Den ser faktisk næste ud som dengang, vi gik der,« siger Elisabeth Jensen.
Det er anden gang i nyere tid, at 1. klasse anno 1955 genså hinanden. De mødtes også i 2014 i anledning af, at det dengang var 50 år siden, de gik ud af skolen. Og de regner ikke med, at de har set hinanden for sidste gang.
»Vi har oprettet et nyt festudvalg og snakker om at mødes igen senest om tre år,« fortæller Elisabeth Jensen.