Butikker under pres: Bageri indfører energitillæg efter firedoblet elregning
Det midertidige tillæg handler ifølge den lokale bager Mester Jacob i Hadsten ikke om profit, men om ren og skær overlevelse – især for medarbejderne.
Stigende energi- og fødevarerpriser presser landets erhvervsdrivende hårdt. Flere og flere butikker tyer til alternative metoder i et forsøg på undgå fyringer og i værste fald lukninger. Sådan er virkeligheden også hos bageriet Mester Jacob i Hadsten. I et Facebook-opslag 1. november proklamerede de derfor, at de har indført et energitillæg på fem procent på alle køb over 20 kroner.
»De stigende energipriser truer vores lokale bageri. Vi har søgt og ledt efter måder at mindske vores elregning på. Vi bager mest muligt om natten, vi fylder ovnene og har generelt kun nye maskiner, som i forvejen er strømbesparende,« skriver bageriet i opslaget.
De har dog ikke kunne nedbringe driftsomkostningerne yderligere, og derfor ser de sig nu nødsagede til at tage dette skridt. Spørgsmålet er dog om beslutningen blev taget for sent.
Tøvede for længe
I januar havde bageriet en elregning på 38.000. I september lød regningen på 160.000 plus et gebyr på 100.000 om måneden. Alligevel gik der nogle måneder, før ejeren af Mester Jacob, Jacob Overgaard, tog beslutningen om et energitillæg.
»Jeg har tænkt længe over, hvad vi gør forkert, eller hvad vi kunne gøre. Derfor har jeg tøvet lidt. Jeg har dog fået mange gode henvendelser fra kunder, og mange har sagt, at jeg skulle have taget det skridt noget tidligere.«
Ifølge tal fra brancheforeningen Bager- & Konditormestre i Danmark (BKD) er der registreret 23 nedlukninger/konkurser blandt landets bagerier siden Ruslands invasion af Ukraine i starten af året. Syv af disse skete før sommeren – 16 er lukket ned i løbet af de seneste to måneder. Til sammenligning var der blot fem bagerier, der drejede nøglen om de første ti måneder af 2021.
Som det ser ud nu, ser Jacob Overgaard dog ingen overhængende fare for at måtte lukke butikken. Energitillægget er dog nødvendigt for at få dele hele til at løbe rundt. Det er en del af en strategi, hvor tanken er, at alle må ofre lidt.
»Jeg har en god dialog med min bank, og det er regnet sådan ud, at banken betaler lidt, jeg tjener ikke selv noget det næste stykke tid, og så tager kunderne deres del. Det er jo ikke, fordi jeg ser flere penge og skal ud og købe ny bil i næste måned.«
Frygter fyringer
Selvom rigtig mange kunder har vist deres støtte til bageren, både på Facebook og i butikken, så har butikken også oplevet kunder, der er stærkt utilfredse med beslutningen.
»Det der gør mest ondt, det er dem, der ikke kan lide det. I den her weekendf har vi haft kunder, der har overfuset mine medarbejdere. Det gør ondt på mig. De har jo ikke noget at gøre med den her beslutning. De gør bare deres job jo. Vi har fået nogle grove reaktioner, og de skal jeg rettes mod mig, hvis det er,« fortæller Jacob Overgaard.
Han understreger, at alle tiltag er blevet vendt med BKD og Dansk Erhverv og er blevet godkendt af advokater.
I sidste ende er Jacob Overgaards store bekymring for fremtiden på kort sigt kort og godt: Hans medarbejdere.
»Det største håb er, at jeg ikke bliver tvunget til at fyre medarbejere. Det er det værste, der kan ske for mig. Vi lukker ikke, men jeg har nogle mega gode medarbejdre. Jeg har nogle her, der har været her i 22 år. Det ville være det værste. De tager også det ekstra slæb. De møder tidligere ind og alt muligt. Skide være med mig, jeg skal sgu nok klare mig.«