Lokalt destilleri er klar med de første flasker whisky

Projektet er startet af syv venner, og er blevet til med stor hjælp fra lokalbefolkning.

Artiklens øverste billede
Iværksætterne bag Sall Whisky kender hinanden på kryds og tværs. Mens de har ventet på whiskyen, har de også lanceret en økologisk gin, som de gav navnet SyvSindGin, som en hyldest til de syv venners forskelligheder. Pressefoto.

I Sall udenfor Hammel har syv venner ventet utålmodigt de sidste syv år. I 2016 startede de nemlig et destilleri med drømmen om at lave whisky i Danmark. I mellemtiden har bygmalten gæret, vennerne har smagt til, duftet og fulgt processen nøje. Det resulterer nu i lanceringen af en lokal, økologisk whisky produceret i landsbyen Sall udenfor Hammel.

»Vi er sindssygt tilfredse og lettede over at være lykkedes så godt med det,«fortæller Snævar Albertsson, der er en af de syv bagmænd.

Snævar Albertsson er fra Island, men har med egne ord været »Aarhus-dreng,« siden han flyttede hjemmefra. Det ændrede sig dog i 2014, da han og vennen Martin Sejr Nielsen og deres to familier flyttede ind i et tofamiliehus i Sall.

»Martin kom hjem fra arbejde med sin kollega Kaare. De havde snakket en del om Kåres ølbrygning. På et tidspunkt så indvender Martin, at whisky jo egentlig bare er øl, der er blevet destilleret og modnet på egetræsfade.«

Det blev startskuddet til en syv år lang rejse. Martin Sejr Nielsen og Kaare Gyldenløve er arkæologer, og de kontaktede deres ven Mathias Broch Christiansen, og så var de pludselig fire. Stævar Albertsson, som arbejder i musikbranchen, kontaktede derefter to af sine venner fra musikken, Thomas Holm og Thomas Rye Simonsen, og så var de seks.

Det er jo det der virkelig betyder noget for mig her, det er at vi kan har lært helt fra ingenting at forædle en råvare, der er så lokal som den her. I vores tilfælde er byggen høstet fra marker, vi kender, og blandet det med varmt vand og gær, der omdanner sukkeret til alkohol. Hele processen er bare magisk.

Snævar Albertsson, Sall Whisky Distillery

»Så vi kender altså hinanden lidt på kryds og tværs. Da projektet begyndte at tage form, så blev vi kontaktet af Lars som er den syvende og sidste i projektet her.«

Sall Whisky er stærkt forankret i lokalområdet. Ikke kun fordi de har til huse i landsbyen, men også fordi landsbyens borgere i den grad har været nøglen til at realisere drømmen om en dansk produceret whisky. En fjerdedel af byens indbyggere har nemlig støttet projektet økonomisk. Pressefoto.

Mere end bare whisky

Lars Egelund er gruppens økologiske landmand, og bor i Skjød. Det er også her alt den bygmalt som de bruger til at lave whisky af, dyrkes. Udover bygmalten skal der i princippet kun bruges vand og gær til at lave whisky, og det er en stor del af Sall Whiskys identitet, at indholdet i deres produkt er rent og kan spores fra mark til flaske.

»Det er jo det der virkelig betyder noget for mig her, det er at vi kan har lært helt fra ingenting at forædle en råvare, der er så lokal som den her. I vores tilfælde er byggen høstet fra marker, vi kender, og blandet det med varmt vand og gær, der omdanner sukkeret til alkohol. Hele processen er bare magisk,« fortæller Snævar Albertsson.

Selvom det kun kræver få ingredienser at lave en whisky, så er det selvfølgelig mere kompliceret end som så. Forløbet har taget både tid og kræfter.

Det er sjovt for den drøm vi havde med det her projekt, den går decideret i opfyldelse nu. Det handler både om at blive et fuldvoksent destilleri med whisky på flaske, men også om at give tilbage til de mennesker, der har støttet os.

Snævar Albertsson, Sall Whisky Distillery

»Den har taget over seks år nu, så på den måde er det jo for os ikke bare en whisky, men et stykke af vores liv, som nu bliver fuldendt. Der skal selvfølgelig også nogle egetræsfade til, men noget så simpelt som bygmalt, der står på markerne. Det er den råvare, der har været afgørende for hele det her projekt. Så jeg har svært ved at se det som bare whisky. Det er meget mere på en eller anden måde.«

Lokal opbakning

I det hele taget er deres whisky stærkt forankret i lokalområdet. Det hedder Sall Whisky Distillery. Ikke kun fordi de har til huse i landsbyen, men også fordi landsbyens borgere i den grad har været nøglen til at realisere drømmen om en dansk produceret whisky. På trods af sine omkring blot 200 indbyggere har landsbyen Sall støttet meget op om Sall Whisky Distillery fra begyndelsen. Omkring 50 af byens borgere og mange flere fra landsbyens opland har sågar bidraget til crowfundingen og finansieringen af destilleriet.

»Det er sjovt for den drøm vi havde med det her projekt, den går decideret i opfyldelse nu. Det handler både om at blive et fuldvoksent destilleri med whisky på flaske, men også om at give tilbage til de mennesker, der har støttet os,« siger Snævar Albertsson.

Det der startede som et hobbyprojekt i 2016, har i mellemtiden udviklet sig til en forretning. De syv venner er flere gange blevet advaret om farerne ved at være så mange personer involveret i samme projekt. Det har dog ifølge Snævar Albertsson altid fungeret for dem, og gør det stadig. Mens whiskyen har ligget på fade de seneste tre år, har iværksætterne da også lanceret en økologisk gin, som de valgte at kalde SyvSindGin, som en hyldest til de syv venners forskelligheder.

Snæver Albertsson og resten af gruppen ser nu frem mod fredag 25. november, hvor whiskyen officielt lanceres i Sall, og drømmen dermed går i opfyldelse. Alligevel har de dog ingen planer om at stoppe her.

»Mon ikke den erstattes af en ny drøm, om at bygge videre på det vi nu har skabt. Vi læner os ikke bare tilbage, for vi vil gerne udbrede kendskabet til Sall Whisky og skabe flere arbejdspladser og alt muligt.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.