Nu er retningslinjerne på plads for grøn pulje
En grøn pulje skal gøre det lidt lettere for nærområdet at acceptere, at et VE-anlæg skyder op. Byrådet har nu besluttet, hvordan midlerne skal udloddes.
Når et større vedvarende energi-anlæg bliver opført, er opstilleren forpligtet til at indbetale midler til en grøn pulje. Midlerne fra puljen skal gå til lokalsamfundet og naboer til anlæggene. Favrskov Byråd har netop besluttet retningslinjerne for tilskud fra grøn pulje.
VE-anlæg dækker over vindmøller, solceller, vand- og bølgekraftanlæg – altså anlæg, der udelukkende drives ved at anvende en eller flere vedvarende energikilder. Bølger har vi ikke så mange af her i kommunen, men vi har til gengæld 55 hektar solceller i Voldby og seks store vindmøller i Hallendrup.
De to anlæg forventes af udløse indbetalinger til grøn pulje på henholdsvis cirka 1,5 og cirka 1,9 millioner kroner. Når nye anlæg godkendes kommer yderligere indbetalinger.
»Det er mange penge, vi taler om, og der kommer jo flere i fremtiden. Grøn pulje giver mulighed for at lave projekter eller aktiviteter, som gør det mere attraktivt at bo i området, og som gør det lidt lettere for naboer at acceptere, at der kommer sådan et VE-anlæg,« siger Nils Borring (S), formand for Plan- og Landdistriktsudvalget.
Der er et stort råderum for, hvordan byrådet vælger at anvende midlerne fra grøn pulje, men lokalpolitikerne har altså valgt, at midlerne primært skal komme nærområdet omkring VE-anlæggene til gavn – i en radius af fem kilometer eller skoledistriktet. I anden ansøgningsrunde åbnes der så op for ansøgninger fra hele kommunen.
I udvælgelsen af ansøgninger lægges vægt på et eller flere af de ni kriterier, som du ser i faktaboksen.
Muligheden for at søge om tilskud annonceres på kommunens hjemmeside. De enkelte ansøgningsrunder varer 12 uger. Det er byrådet, som beslutter, hvilke af de ansøgte projekter, der tildeles tilskud fra grøn pulje.
Bred almeninteresse
Midlerne i grøn pulje kan anvendes til lokale projekter, som eksempelvis understøtter det sociale liv, kulturlivet, etablerer eller istandsætter fællesfaciliteter, forbedrer bymiljøet, forbedrer trafiksikkerheden eller skaber mere og bedre natur samt bedre offentlig adgang hertil. Desuden grønne projekter og initiativer.
Generelt gælder det for projekterne, at de skal have bred almeninteresse.
Det er fortrinsvis foreninger, lokalråd med videre, som kan søge, men i princippet kan alle Favrskov-borgere søge. Desuden kan VE-anlægs naboer i nabokommuner søge, hvis de ligger inden for seks gange møllehøjden eller indenfor 200 meter fra et solenergianlæg.
Kommunen får en række opgaver i forbindelse med administration af grøn pulje. Lovgivningen giver mulighed for, at kommunerne kan afsætte otte procent af de indbetalte midler til kommunens administration. For de to aktuelle projekter ved Hallendrup og Voldby, vil otte procent svare til i alt cirka 270.000 kroner til dækning af kommunens opgaver i op til fem år.
Såfremt midlerne fra grøn pulje ikke er prioriteret til konkrete projekter indenfor tre år efter indbetaling, skal de resterende midler overføres til staten.