Nyt trappeanlæg værner mod oversvømmelse af byen
Trappeanlæg er en del af klimasikringen af Hadsten Midtby.
Den lokale skobutik kommer nok til at sælge færre gummistøvler. Til gengæld åbner der sig et større marked for sommersandaler efter klimasikring af Hadsten.
Det sagde borgmester Lars Storgaard, da han i fredags indviede et nyt trappeanlæg ved kulturhuset Sløjfen. Her kan man til daglig sidde og nyde Lilleåen, mens anlægget ved høj vandstand bliver oversvømmet og dermed bidrager til at afværge oversvømmelser.
Tre etaper
Lilleåen er flere gange løbet over sine bredder og har sat dele af midtbyen under vand, hvilket der er taget hånd om med et projekt, der kombinerer klimasikring og byfornyelse.
Trappeanlægget er anden etape af projektet, der begyndte med anlæggelsen af vådområdet Kollerup Enge, mens tredje og sidste etape omfatter en række projekter i og omkring Lilleåparken.
En strækning af Lilleåen graves ud, så større vandmasser kan passere igennem åen. Andre steder etableres der spunsvæg og jorddiger, der kan holde vandet tilbage, så det ikke løber ind i midtbyen. Digerne etableres i Lilleåparken, og i den forbindelse vil nogle af parkens stier blive flyttet op på digerne.
Bænke og belysning
I forbindelse med klimasikringsprojekterne har borgerne samtidig fået bedre adgang til Lilleåen. Udover at trappeanlægget kan bruges til ophold, er gangstien langs åen mellem Skanderborgvej og Søndergade opgraderet med belysning og bænke, og der skabes en generel bedre sammenhæng i hele stisystemet fra Kollerup Enge i øst til Lilleåparken i vest.
»Jeg glæder mig til, at borgerne får gavn af dette skønne sted, som, jeg tror, bliver et skønt nyt aktiv for Hadsten by. Jeg kommer helt sikkert på besøg en sommeraften og nyder en forfriskning i solen her på trappen,« sagde borgmesteren ved indvielsen af trappeanlægget.
Han takkede samtidig tre beboere langs åen for at have sagt ja til, at man må bruge en del af deres haver til klimasikringen, ligesom de lokale lystfiskerforeninger og Grønt Råd har bidraget.
»Samarbejdet mellem kommune, foreninger og private aktører har stor værdi i projekter som dette.«