De nye byrødders første år

1 januar 2022 begyndte en hel flok nye byrødder i Favrskov. Vi har givet dem alle 200 ord til at svare på to spørgsmål. Seks byrådsmedlemmer har svaret.

Artiklens øverste billede
Fotos: Favrskov Kommune

Vi har spurgt:

1) Hvad har overrasket dig mest ved jobbet som byrådsmedlem?

2) Hvad er du mest stolt af efter dit første år i byrådet?

Mette Nøhr, Konservative. Pressefoto

Mette Nøhr, Konservative

1) Jeg vidste godt på forhånd, at forvaltningen har meget indflydelse, men det har alligevel overrasket mig, hvor meget magt embedsmændene har. Man bliver ikke altid populær, når man udfordrer systemet og vanetænkningen, men det er vores opgave som politikere. Vi er jo valgt, fordi vi mener noget, så vi skal ikke bare være et ekko af systemet. Jeg har stor respekt for embedsmændene og deres arbejde, men jeg har det sådan, at det er os som politikere, der er valgt til at udstikke den overordnede kurs. Noget andet, der har overrasket mig positivt, er, hvor godt samarbejdet er i byrådet. Selv om vi har forskellige holdninger til en del, foregår debatterne i en god, konstruktiv og respektfuld tone.

2) To ting. For det første er jeg meget tilfreds med, at vi tager hul på renoveringen af Tungelundskolen i Thorsø. Det har været tiltrængt i mange år, og nu går vi i gang. For det andet er jeg stolt over, at vi har indført tilskud til hjemmepasning. Det giver børnefamilierne en valgfrihed og fleksibilitet, de ikke havde før.

Erling Høj Sørensen, Nye Borgerlige. Pressefoto

Erling Høj Sørensen, Nye Borgerlige

1) Der er som sådan ikke noget, der har overrasket mig voldsomt. Der en del møder og meget læsestof, men den udfordring vidste jeg godt lå der, men mængden af love og regler, som regulerer kommunerne, er overvældende og en hæmsko i mange situationer. Men det er jo netop også det, som vi i Nye Borgerlige gerne vil til livs. 

Der er få selvstændige/erhvervsdrivende i byrådet, men jeg forstår også godt, at det kan være en udfordring for nogen at drive et firma samtidig med byrådsarbejdet. 

2) Det gode samarbejdet som vi har i blå blok, men også på tværs af partierne i byrådet, det er jeg stolt over at være en del af.

At jeg som énmandshær for Nye Borgerlige også kan gøre min indflydelse gældende. Eksempelvis ved at der er kommet mere fokus på at få de unge til at tage en uddannelse, herunder især ved at styrke erhvervsuddannelserne ved at få de unge i erhvervspraktik eller ved, at der er blevet mulighed for hjemmepasning af de små børn.

Thake Fogh Cordt, Enhedslisten. Pressefoto

Thake Fogh Cordt, Enhedslisten

1) Trods en rigtig god tone er det overraskende, hvor lidt de fleste af parterne i og omkring byrådet lytter til den virkelighed, de navigere rundt i. I stedet for at være optaget af at forbedre rammerne for de liv, der leves i Favrskov, lader det vigtigste for mange at være æren for helt konkrete beslutninger og æren for de mest synlige kommunale projekter.

2) Jeg bestræber mig på at give mine byråds-kollegaer og forvaltningen så god og konstruktiv sparring som muligt. Dels ved at sætte spørgsmål ved, hvordan kommunen plejer at gøre. Dels ved at inddrage borgernes oplevelser og forslag så meget som muligt. Det ville være nemt og komfortabelt at læne sig tilbage med slikskålen, følge strømmen og forvaltningens indstillinger. Men det er ikke derfor, jeg stillede op. Så det, jeg er mest stolt af ved mit byrådsarbejde, er at fortsætte en kritisk konstruktiv linje, i håbet om at flytte kommunens beslutningstagere et sted hen, hvor de er mere åbne over for borgernes input, og hvor de er langt mere lyttende til ny viden og gode erfaringer udefra.

Anne-Sophie Schjønning Eriksen, Konservative. Pressefoto

Anne-Sophie Schjønning Eriksen, Konservative

1) Det, der har overrasket mig mest, har været, hvor kompleks budgetlægningen for kommunens økonomi er. Ikke at jeg ikke havde regnet med, at det ville være svært at gå ind i og forstå som nyvalgt byrådsmedlem, men det er noget, jeg nu ser frem til at kunne gå ind i med lidt mere erfaring til næste års budgetlægning. 

2) Jeg er stolt over, at vi i blå blok fik stemt muligheden for tilskud til hjemmepasning af børn igennem i byrådet. Det er for mig en sag, som understøtter den enkeltes familie frihed og frie valg, og det er konservativ politik.

Kristoffer Merrild, Socialdemokratiet. Pressefoto

Kristoffer Merrild, Socialdemokratiet

1) Jeg er blevet positivt overrasket over de lukkede møder. Der er ingen tvivl om, at vi alle vil Favrskovs bedste, men særligt i de lukkede udvalg har jeg oplevet, at der er lydhørhed og vilje til at lytte på tværs af partiskel.

En mere praktisk overraskelse er, hvor meget forberedelsestid der er. Jeg kunne heldigvis gå ned i tid på mit arbejde, sådan at det ikke går af tiden med mine børn. Så selvom det nogle gange bliver lidt sent, så er det utroligt spændende.

2) Jeg har fået en post i forbindelse med konstitueringen i Beredskab & Sikkerhed. Det arbejde er noget, jeg følger rigtig tæt. Jeg havde ikke set mig i den rolle, før jeg var i bestyrelsen, men nu er det et stykke arbejde, som jeg er utrolig stolt af at bidrage til.

Derudover er det kampen for at få flere øjenkontakts-medarbejdere. Kampen for det er ikke blevet nemmere, efter vi kom i opposition, men alligevel lykkes det at hæve normeringen i dagtilbuddene. Det er jeg stolt over.

René Schneider, Konservative. Pressefoto

René Schneider, Konservative

1) Det, der har overrasket mig mest, er, hvor professionelt forvaltningen har arbejdet med os nye til at blive klædt på til den nye udfordring som byrådsmedlem.

2) Det, jeg er mest stolt af, er, at jeg har fået sat trafiksikkerhed i landsbyerne højt på dagsorden. Hvert af de kommende år øremærker vi specifikt 250.000 kroner til dette. Første år går pengene til Lyngå, som igennem mange år har kæmpet for at få bilisterne til at sætte farten ned til 50 km/timen, så skolebørnene sikkert kan krydse Hammelvej for at tage skolebussen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.