Dyrlæge fra Favrskov hyret ind for at undersøge isbjørn
Zoo i Estland tilkaldte specialdyrlæge fra Favrskov for at undersøge isbjørn, der har mistet to kuld unger.
Specialdyrlæge Kathrine Thejll Kirchhoff og hendes mand Søren fra Dyrlægegruppen Dania i Hinnerup og Hammel har for nylig været på en ret speciel opgave i Estland.
Katrine og Søren har hjulpet den lokale zoo i hovedstaden Tallinn med at finde ud af, hvorfor isbjørnen Friida har tabt to kuld unger.
Kathrine Thejll Kirchhoff er specialdyrlæge inden for reproduktion og nyfødte og en anerkendt ekspert på området, mens Søren er fagdyrlæge på de to østjyske dyrehospitaler. Kathrine har de seneste tre år undervist på dyrlægeuddannelsen på universitetet i Tartu en uge om året, så da hun alligevel var i landet, blev hun kontaktet af den zoologiske have. Det oplyser fagmagasinet Dyrlægen i en pressemeddelelse.
»Kort fortalt ville de gerne have os til at undersøge den her bjørn for at finde ud af, hvad der kunne være sket. Så vi tog i zoo med et helt team af folk, ikke mindst nogle til at bedøve dyret. Vi så først på det miljømæssige i stalden, hvorefter vi undersøgte selve bjørnen,« fortæller Kathrine Thejll Kirchhoff.
»Vi skulle jo nå det hele, mens hun sov, for der ville ikke komme en chance mere, men det var en kæmpe oplevelse at være en del af et stort og professionelt hold med alt det materiel, der var stillet til rådighed.«
Støj og døde rotter
Isbjørnehunnen fra Tallinn Zoo har tidligere fået tre sunde kuld unger, og som 15-årig burde der ikke pludselig opstå drægtighedsproblemer for hende. Hendes levested i zooen, Polarium, er desuden blevet løftet gevaldigt efter en ombygning for at give hende den nødvendige ro og fred.
»Derfor undrede de sig også over, at det, der virkede i det gamle anlæg, nu ikke virker i det nye, som jo burde være bedre. Så det kiggede vi en del på og fandt ud af, at der faktisk slap en del støj ind gennem en udluftningskanal, plus at hannen var ret tæt på, så der var en miljøfaktor der,« forklarer Kathrine Thejll Kirchhoff.
Udover støjen bemærkede hun og kollegerne også en hel del rottefælder i buret, og i de døde rotter fandt man to forskellige bakteriestammer, der er dødelige for nyfødte. Og da man fandt de samme bakteriestammer i de døde isbjørneunger, begyndte der at tegne sig et billede.
»Det ligner en kombination af et miljøproblem med noget stress, og så en udfordring med rotter, så det er en meget speciel case og sindssygt spændende at være en del af og få vist tillid til at undersøge det her kæmpe dyr,« siger Kathrine Thejll Kirchhoff.
jr