Ungementorer matcher hjerner i nyt projekt

Projektet Matching Brains har modtaget 347.872 kroner fra TrygFonden. Projektet omhandler unge med erhvervet hjerneskade eller langvarig skade efter hjernerystelse.

Artiklens øverste billede
Ungementorerne Helle Bak Christensen og Mette Ryssel Bystrup står bag projektet Matching Brains. Ungementorerne har base på Hammel Neurocenter, men er en udkørende funktion betalt af Favrskov, Norddjurs, Syddjurs, Skanderborg, Horsens, Silkeborg, Viborg og Hedensted. Pressefoto: Agata Lenczewska-Madsen

TrygFondens regionale råd i Region Midtjylland har netop uddelt 9,3 millioner kroner til en række tryghedsskabende aktiviteter og projekter i regionen. Det er blandt andet kommet et projekt med base på Hammel Neurocenter til gode.

Projektet, som kaldes Matching Brains, har modtaget 347.872 kroner. Det er Ungementorerne som står bag Matching Brains.

Ungementorerne har kontor på Hammel Neurocenter, men er en udkørende funktion betalt af otte kommuner i Region Midtjylland. De kører altså ud til 15-30-årige med erhvervet hjerneskade eller langvarige følger efter hjernerystelse. 

Ungementorerne har kontakt til de unge i mindst et år ad gangen og hjælper dem med lige præcis det, som den pågældende har brug for. Nogle har behov for, at Ungementorerne tager med til møder, mens det for andre mere er et samtaletilbud. Mentorerne arrangerer også gruppesamtaler.

»Nogle gange har vi planlagt et tema, andre gange taler vi om det, der fylder hos dem,« fortæller Mette Ryssel Bystrup, den ene af de to ungementorer.

Hun forklarer, at de sammen med de unge arbejder på at kunne acceptere og håndtere deres nye livssituation. Efter et ungementorforløb er de nået så langt, at deres erfaringer kan komme andre i lignende situation til gode. Det er her projektet Matching Brains kommer ind i billedet.

Godt for alle parter

Projektet går ud på at matche en ung, som allerede har brugt mindst et år med Ungementorerne, til en ung, som først netop skal til at begynde.

»Vi matcher altså nye med nogle, som er længere i deres proces. Længere med deres accept og erkendelse af deres nye livssituation,« siger Mette Ryssel Bystrup og fortsætter:

»Det er godt for ens egen bearbejdning og proces at støtte op om andre. Man får fokus væk fra sig selv, men arbejder alligevel med sig selv. Og for de nye unge er det rigtig godt at høre tingene fra en, som de kan spejle sig i. De får et forbillede og kan se, hvordan han/hun har håndteret svære situationer. Det giver bare noget andet, end vi andre kan give, for de har selv prøvet det på egen krop.«

De rette match

De unge, som skal dele ud af deres erfaringer, bliver klædt på til opgaven gennem et kursusforløb på fem moduler. Det første kursus forventes finde sted i juni.

»De lærer, hvordan man motiverer samtidig med, at man passer på sig selv og egne grænser,« forklarer Mette Ryssel Bystrup.

De to ungementorers opgave er så at finde de helt rette match. Her er geografi blandt andet relevant, hvis det er unge, som foretrækker at mødes. Der kan også være andre, hvor det at mødes fysisk er for trættende, og snakkene derfor skal foregå over telefonen. Herudover afholder Ungementorerne månedlige café-arrangementer.

»Det her arbejde er jo noget, som vi allerede gør i et eller andet omfang. Men med pengene og Matching Brains vil vi systematisere det og klæde de unge bedre på til det. Vi skaber en ramme om det,« siger Mette Ryssel Bystrup, som sætter pris på midlerne fra TrygFonden:

»Vi vil gerne hele tiden udvikle os og gøre tingene endnu bedre. Pengene gør det muligt at afprøve noget, som ville have været mindre muligt uden midlerne.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.