40 års jubilæum: Ambulancen er Bjarnes liv
Bjarne Mogensen fejrer 15. september et lang liv med udrykninger hos Falck
HADSTEN Han kan stadig huske sin første ambulanceudrykning, selvom den ligger mere end 41 år tilbage i tiden.
”Ja, der var mandskabsmangel, så pludselig sad jeg i vognen på vej til en faldulykke hos Frode Laursen i Vitten,” fortæller Bjarne Mogensen, der her i september kan fejre 40 års jubilæum som falckredder.
”Min makker på ambulancen var erfaren, så han satte sig om til patienten og lod mig køre. Det var ikke så alvorligt, men hvor var det nu sygehuset lå,” husker han.
Bjarne Mogensen begyndte hos Falck i Hadsten 12. april 1977. At han først nu fejrer jubilæum skyldes, at der var halvandet år omkring 2005, hvor han prøvede et andet job som sælger.
”Jeg er uddannet automekaniker hos Fiat i Hadsten. Men da jeg kom tilbage fra værnepligten, skulle der ske noget andet. Og så hørte jeg, at Falck manglede en mand. De kørte jo autohjælp, så det var lige noget for mig.”
Passede selv telefonen
Bjarne Mogensen rykkede ind på brandstationen på Vesselbjergvej, hvor Falck havde tre garagepladser ved siden af de kommunale brandbiler.
”Dengang passede vi telefonen selv, og rykkede vi ud, satte vi telefonsvarer på til Randers.”
Når der blev meldt om alvorlige trafikulykker dengang, var det ofte alvorligt i forhold til i dag.
”Bilerne havde ikke nakkestøtter, ingen seler eller fleksible ratstammer, så når folk kørte ind i hinanden, så fejlede de altså noget,” fortæller den erfarne ambulanceredder, som i dag kan kalde sig behandler.
”Der er en verden til forskel på dengang og nu. I dag rykker vi ud med lægebil. Men bilerne er blevet så sikre, vi er jo pakket ind i airbags, så ofte er folk ikke kommet noget til, selvom bilen er totalskadet.”
Medicinsk læsestof
At være behandler betyder, at der tit skal læses om medicin på nettet.
”Vi skal følge med i nye medikamenter, som vi kan give patienten på stedet. Og vi udfylder elektroniske patientjournaler i ambulancen, som så kan læses på sygehuset med det samme.”
Bjarne Mogensen kan huske, da han i slutningen af 1970’erne rykkede ud.
”Måske var vi kun to mand på stationen, når der blev meldt alvorligt færdselsuheld. Så tog den ene ambulancen og den anden en kranvogn, og så mødtes vi på ulykkesstedet og fik klaret sagerne.”
”Og var det slemt, kunne vi se folk stå 20 meter fra ulykkens kerne.”
Aktive hjælpere
Sådan er det ikke mere. Bjarne Mogensen har stor ros til de mennesker som hjælper til på et skadested i dag.
”Når folk ringer 112, bliver de stillet om til vores AMK-vagtcentral (Akut Medicinsk Koordinering, red.). Her sidder sygeplejersker eller ambulancefolk som vejleder folk på stedet i at udføre førstehjælp, indtil vi når frem. Det er en meget stor hjælp.”
”Og ved et hjertestop i hjemmet, kan de også finde på at ringe til naboen. Det giver ofte ro hos dem, det er gået ud over.”
Bjarne Mogensen fejrer sit jubilæum lørdag 15. september kl 13 på Falck-stationen i Hammel.