Andersen Winery skaber boblende, ædle dråber af danske æbler og bær
Det bobler og syder i tanke i landsbyen Vrinners på Mols. Ideen kommer fra Lerbjerg
Lerbjerg Der er tale om godt, gedigent gammeldags håndarbejde i den helt store stil, når æbler fra danske plantager over hele landet bliver forvandlet til mousserende vin i absolut international topklasse.
Det sker hos Andersen Winery, der har adresse i den lille landsby Vrinners plantet lige midt på Molslandet.
Her huserer vinmager Mads Groom Andersen fra Lerbjerg med store tanke, der alt i alt kan rumme 20.000 liter vin under gæring.
Og det med håndarbejde skal i den grad tages bogstaveligt.
"Hver eneste flaske vin, der ryger ud herfra, har jeg haft i hånden mindst 70 gange. Hver eneste flaske skal nemlig vendes og drejes i forbindelse med gæring nummer to, der finder sted mens vinen er på flaske. Ellers finder gæringen ikke sted på den helt rigtige måde", fortæller Mads Groom Andersen, der nok er bedst kendt i Favrskov som folkeskolelærer.
Derfor ligger priser på de fine mousserende vine fra Vrinners da også med en udsalgspris mellem 250 og 279 kroner.
"Det er nogenlunde den samme pris som for en billig flaske champagne, der jo har været gennem det samme stykke håndarbejde".
Den nuværende kapacitet på de 20.000 liter er i øjeblikket lige i underkanten efter den ekstremt varme sommer, så der er bestræbelser i gang på at øge kapaciteten ganske betydeligt i den nærmeste fremtid.
Første høst i 2015
Andersen Winery var klar med selskabets første produktion af høsten i 2015. Den udgjorde omkring 3000 flasker fremstillet af æbler og solbær.
Allerede året efter kom der mellem 12.000 og 15.000 flasker ud fra virksomheden.
I 2017 nåede produktionen op på 30.000 flasker og i år ventes den at lande på mellem 40.000 og 45.000 flasker.
Og hermed stopper eventyret ikke.
Udover at have været i stand til øge produktionen af de forædlede, boblende dråber af de mousserende vine, har vinmager Andersen med en fortid som folkeskolelærer i Favrskov nemlig også formået at hente stribevis af fine priser hjem.
Forleden kunne Andersen Winery drage hjem fra Dansk Vinskue 2018 med to fornemme priser for bedste mousserende æblevin til Ingrid Barrigue 2016 og ditto bedste mousserende frugtvin til Allgold 2016, fremstillet på gule hindbær.
Klatrer og vinentusiast
"Det er et dejligt skulderklap at få. Det er måske den sværeste konkurrence at vinde, idet det er internationale topdommere, der bedømmer de enkelte vine ud fra et til 20 på en international skala", fortæller Mads Groom Andersen.
Bag Andersen Winery står udover vinmageren i centrum kokken og madudvikleren Frantz Maurice Scott Lundby samt iværksætteren Morten Rinder Steengaard som er gammel skolekammerat derhjemme fra landsbyen Tjæreborg i det vestjyske.
Madspecialisten Scott Lundby bidrager med et ganske særligt bidrag til succesen, idet han er med til at inspirere til, hvordan mousserende frugtvine kan spille sammen med forskellige typer af måltider.
Mange års interesse for vin havde Mads Groom Andersen med i rygsækken, da han for 13 år siden flyttede til Lerbjerg, hvor han på et nedlagt landbrug snart fik plantet nogle druer.
Det var efter fem måneder langt ophold i New Zealand at han for alvor fik øjnene op for Danmark som et fuldt ud konkurrencedygtigt vinland.
Oprindeligt var det klatring, der fik Mads på rejser verden rundt men efterhånden tog interessen for vin mere og mere over,.
"Sjovt er det jo, at hvor der er klipper at klatre i, der er der ofte også vinmarker. Og dem besøgte jeg så når der var en regnvejrsdag, der satte en stopper for klatringen. Mere og mere gik jeg og håbede på en lille regnbyge, så jeg kunne tage en pause fra klatreriet og se på vin".
Vineventyret på landstedet i Lerbjerg bød dog på flere overraskelser. Blandt andet, at markerne lå ret dårligt i forhold til en drillende majfrost, der over natten med tre-fire graders frost kunne ødelægge en hel års druehøst.
Derfor gik han i gang med at øve sig med æbler.
I første omgang med æbler fra en lille plantage i baghaven.
"Jeg gik i gang med at putte æbler i tankene og det viste sig hurtigt, at hvis man overfører de mere end 100 år gamle teknikker fra druer, så kan man faktisk godt lave en hæderlig vin på danske æbler".
Men at lave en hæderlig vin var ikke ambitiøst nok.
Mads Groome Andersen kunne tilmed glæde sig over, at der ikke findes restriktioner for frugtvine, som når det handler om druer, der skal være avlet ganske bestemte steder og det skal være den og den drue, hvis vinen skal bære et bestemt navn.
Gæring i tank og på flaske
Nu er det ikke sådan, at man ikke har kendt til at lave vin på danske frugter tidligere i historien.
Mads har blandt andet fundet beskrevet i gamle husholdningsbøger fra 1900-tallet hvordan man for eksempel laver vin på ribs.
Andersen Winery har efterhånden fire-fem fine æblevine på sin sortimentsliste. Dertil kommer en dessertvin på solbær og en på røde ribs, ligesom man arbejder på at skabe en tør vin på hvide ribs.
I øjeblikket er tankene på landsbyadressen i Vrinners blandt andet i gang med gæringsprocessen af 3,5 tons håndplukkede hindbær.
"Vi har taget fat i de kendte teknikker fra druer og blander det hele med innovation i forhold til de nye bær. Det gør vi ud fra det dogme, at vi vil lave mousserende vine på den traditionelle vis, der blandt andet er kendt fra fremstillingen af champagne. Altså med en gæring på tank og en anden gæring på flaske. Og med det dogme, så kan vi lave alle mulige sjove typer vin".
Det er æbleplantager og frugtavlere over det ganske land, der leverer råvarerne til de ædle drikke fra Andersen Winery, der i flere omgange har udvidet lokaliteterne på adressen Vrinners Bygade 45, 8420 Knebel.
Senest for et par uger siden, da en endnu større hal på samme parcel blev overtaget for at kunne tages i brug i den kommende tid, hvor der bliver ekstra tryk på.
Det er den varme vedvarende sommer der gør, at æbler og andre frugter skal plukkes flere uger tidligere end ellers for ikke at gå til spilde.
Og det i forhold til, at de frugter der anvendes til vinproduktion skal have lov at blive siddende ekstra længe for at blive godt og grundigt modne.
Vrinners på verdenskortet
At Andersen Winery er leveringsdygtig af mousserende frugtvine fra aller øverste hylde fremgår ikke blot af de mange fine priser, der er kommet i hus over årene
Mads Groome Andersen kan nemlig sætte prikken over ièt ved at fortælle, at den første flaske blev solgt til ingen ringere end Restaurant Geranium i København,der er hædret med hele tre af de franske Michelin-stjerner.
"Vi har et godt marked på landets toprestauranter. Jeg tror, vi har leveret til hovedparten af de danske Michelin-restauranter og til mange udenlandske. Ikke mindst i Schweiz er vi kommet godt ind på markedet".
Udlandet har på flere måder fået øjnene op for vinmageren fra Hadsten og Andersen Winery.
Indenfor de seneste 14 dage har Vrinners Bygade 45 således haft besøg af både skribent og fotograf fra et stort anerkendt magasin med base i New York, og journalister fra National Geographic, Italiens største madmagasin og en af landets største aviser.