Store drenge kaster rundt med hinanden i Søften

Efter corona stod Kim "Chaos" Tinning uden træningslokaler. Et tilfældigt møde med faren til en wrestling-glad søn fik dog den mangeårige wrestler på andre tanker.

Artiklens øverste billede
Kim Tinning kalder ikke wrestling for sport, men for underholdning. Noget der dog virkelig kan irritere ham, er når folk kalder wrestling for fake. Han har nemlig set rigtig mange wrestlere som slår sig, og som måtte give op, fordi fysikken ikke kunne holde til det. Foto: Dansk Pro Wrestling.

Store muskler, body slams og farverige dragter. Wrestling er en underholdningsform, hvor der altid er skruet op for ekstremerne. Når man parkerer udenfor Dansk Pro Wrestlings klublokaler i Søften, er det dog ikke ligefrem pomp og pragt, tankerne falder hen på. Wrestlerne holder nemlig til i en lagerhal omgivet af marker så langt øjet rækker. 

»Jeg tror heller ikke, der findes særligt mange wrestling-arenaer i verden som den her,« fortæller Kim Tinning, der står bag Dansk Pro Wrestling.

Man skal dog ikke lade sig narre. Bag lagerhallens grå facade gemmer der sig nemlig en vaskeægte wrestlingring. I weekender lyser lokalet op i skarpe farver og sprudlende dragter, når klubbens granvoksne wrestlere med navne som Ragnar The Viking, Adolf Headlock, Sutherland Steel og Kim Chaos kaster rundt med hinanden foran en blandet skare af venner.

Det lå dog ikke i kortene, at Dansk Pro Wrestling skulle holde til lige netop her. Et tilfældigt møde blev dog starten på en ny generation af danske wrestlere.

I lære hos Asbjørn Riis

Kim Tinning er 49 år gammel og bor i Vellev ved Ulstrup. Til daglig arbejder han i sit eget rengøringsfirma og på et bosted i Randers. Selvom det kan virke som om, der er stor forskel på familie-Kim og Kim Chaos, så ser Kim Tinning det ikke som to forskellige personaer.

»Der er egentlig ikke så langt imellem dem, var jeg lige ved at sige,« griner Kim Tinning, og uddyber.

»Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ikke var god til at være en karakter, som ikke var mig. Jeg skulle være mig selv. Jeg skruer måske bare lidt ekstra op for min personlighed.«

Kim Tinning (th) har drevet Dansk Pro Wrestling i snart 20 år. Hvis det ikke var for mødet med Peter Bundgaard (tv), er det dog ikke sikkert, at klubben ville eksistere i dag. Foto: Mark Sigetty

Interessen for wrestling går mange år tilbage. 

»Min far snakkede meget om wrestling, og både ham og jeg er gamle brydere. Jeg så wrestling på Sky TV som dreng i 1986, og så har jeg været bidt af det lige siden.«

I 2004 startede Kim Tinning Dansk Wrestling som en forening i Viborg. 

»Vi var en flok wrestlere, der kendte hinanden rundt omkring i Jylland. Vi fik fat i en wrestlingring gennem kommunen, og så var vi i gang.«

Kim Tinning startede dog sin wrestlingkarriere langt tidligere.

»Jeg startede helt tilbage i 1993 oppe ved Asbjørn Riis. Jeg trænede sammen med to kammerater inde i Aarhus på nogle madrasser i en kælder – bare for sjov. Vi forventede jo, at Asbjørn havde en wrestlingring og kæmpe faciliteter og det helt store. Da vi så kom op til ham viste det sig, at han havde nøjagtigt de samme ringmadrasser, som vi havde inde i Aarhus.«

Lørdag 11. marts løber showet Vild Vinter af stablen i Aalborg. Det er det danske svar på Wrestlemania, og er det største show i Danmark, hvor der er tre titelkampe på spil. Foto: Dansk Pro Wrestling

Nye veje

Det varede dog ikke længe førend Kim Tinning begyndte at gå sin egen vej indenfor dansk wrestling. 

»Det var jo sådan, da vi startede foreningen, at alle skulle være med til at stemme hver gang, vi skulle komme frem til et eller andet. Vi brugte tit en hel weekend på at diskutere, hvad det næste skridt skulle være. Det orkede jeg ikke«

Det jeg bedst kan lide, det er når jeg kommer ind i ringen, og folk de buer mig totalt ud af bygningen, og hvor jeg kan få lov til at svine folk lidt til. Du ved virkelig køre publikum op, og få dem til at holde med min modstander. Når det her samspil mellem mig, modstander og publikum spiller – det er fedt.

Kim "Chaos" Tinning

På et tidspunkt blev han og flere andre wrestlere enige om, at de skulle lave større shows, hvor der ikke kun var danske, men også udenlandske wrestlere på plakaten. Der var bare ikke penge i kassen til et arrangement af den størrelse.

»Jeg sagde, at jeg gerne ville stå for finansieringen. Samtidig begyndte jeg at bestemme mere og mere, og til sidst havde jeg overtaget det hele uden egentlig at have været interesseret i den del af det.«

Selvom klubben søgte støtte hos kommunen, fik de sjældent noget. Derfor var foreningsopsætningen til mere besvær end gavn. Derfor endte Kim Tinning med at oprette enmandsvirksomheden Dansk Pro Wrestling, som i dag er et anpartsselskab. 

Både børn og voksne træner i klubben i Søften, hvor der altid er stor fokus på sikkerhed og teknik. Foto: Dansk Pro Wrestling

I 2020 var klubben dog tæt på at dreje nøglen om.

Genfødt i Søften

Dansk Pro Wrestling har holdt til i Søften i halvandet år. Det er ikke helt tilfældigt. Det er nemlig ligeså lang tid, som Peter Bundgaard har været involveret i wrestling. 

»Min søn på 13 år kan godt lide wrestling. Vi var til et show oppe i Hadsten, hvor Kim også var. Min søn fik lov til at prøve at wrestle sammen med Kim; lave et par moves og kaste lidt med ham.«

Efter arrangementet faldt Peter Bundgaard i snak med Kim Tinning, som blandt andet fortalte, at han overvejede at lukke klubben.

»Vi havde lokaler i Randers, men dem mistede vi under corona, så vi stod uden et sted at træne på det tidspunkt,« fortæller Kim Tinning

Dagen efter ringede Peter Bundgaard og inviterede Kim Tinning og konen på kaffe. Peter Bundgaard bor på en stor gård omkring Søften, og han havde et tilbud. Hvis de havde lyst, måtte Dansk Pro Wrestling gerne bruge hans lagerhal som træningslokale.

»Hvis jeg ikke var rendt ind i Peter, tror jeg faktisk ikke, vi havde eksisteret længere. For så havde vi ikke haft noget sted at træne. Samtidig er næsten alle de wrestlere, vi bruger til vores shows i dag, nye gutter, som er startet, mens vi har trænet her i Søften.«

Nyt kuld af wrestlere

Den største forskel på klubben i dag er, at de nu har lettere ved at finde nye, fuldvoksne wrestlere. 

»Når folk er ude at se wrestling, forventer de at se voksne mænd, der måske ser lidt farlige ud, har lidt muskler og er lidt store. Det er lidt svært, når man er yngre. Det er noget, jeg synes, vi har været gode til her. Her har vi faktisk fået et par halvgamle mænd, hvilket er fedt, fordi så har vi noget, vi kan arbejde med med det samme.«

Kim Tinning påpeger, at det ikke nødvendigvis er, fordi de voksne er dygtigere end de unge. Det er bare, fordi folk forventer at se nogle store mænd. Publikum er da også afgørende for Kim Tinning. Han kalder nemlig ikke wrestling for sport, men for underholdning, og underholdning er intet uden et publikum. 

»Det jeg bedst kan lide, det er når jeg kommer ind i ringen, og folk de buer mig totalt ud af bygningen, og hvor jeg kan få lov til at svine folk lidt til. Du ved virkelig køre publikum op og få dem til at holde med min modstander. Når det her samspil mellem mig, modstander og publikum spiller – det er fedt.«

Typisk dukker der omkring 150-200 mennesker op til et show. Til klubbens house shows, som foregår i lagerhallen i Søften, er der mindre plads. Alligevel dukker der gerne 30-40 mennesker op. 

Hvis du har lyst til at opleve en wrestlingkamp, løber årets to første house shows af stablen lørdag 28. januar og lørdag 18. februar.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.