Solcelleanlæg ved Hadsten kommer til at producere strøm til 50.000 husstande

Opstiller af solcelleanlæg vil give årligt tilskud til lokalsamfundet og lade lokale borgere investere i anlægget.

Artiklens øverste billede
Projektområdet med solcelleanlæg nord for Hadsten er på 240 hektar og bliver omkranset af et ni kilometer langt læbælte. Illustration: Unison Energy Partmers

Favrskov Kommune vil gerne have flere solcelleanlæg, og man vil gerne have dem i områder med drikkevandsinteresser og så få naboer som muligt.

Et sådant område finder man blandt andet nordøst for Hadsten, hvor virksomheden Unison Energy Partners arbejder på at etablere et meget stort solcelleanlæg, der kan producere strøm svarende til op mod 50.000 husstandes forbrug.

»Det er et stort projekt, der kan levere megen strøm uden at genere ret mange naboer efter vores opfattelse,« siger Kristian Skipper Petersen, administrerende direktør i Unison Energy Partners.

Området ligger mellem Hadsten, Galten, Erslev og Hadbjerg og er på 240 hektar. Indenfor området er der blot fem ejendomme, som Unison Energy Partners alle er i dialog med ejerne af. 

Informationsmøder

Unison Energy Partners sendte i foråret 2022 en ansøgning om projektet til Favrskov Kommune og holdt i sommer to informationsmøder forsamlingshuset i Galten, hvor solcelleanlægget kommer tættest på byområde.

»Vi går meget op i lokal forankring og har i dialog med byen og naboer lavet tilpasninger af området,« fortæller den administrerende direktør og tilføjer, at der kan komme mere tilpasning.

I det foreløbigt tilpassede projekt er solcellerne trukket et stykke væk fra Galten by og erstattet med et grønt rekreativt område på omkring fire hektar, så beboerne i den østlige del af byen ikke får solceller så tæt på deres huse. Ligeledes efter ønske fra borgere arbejder man blandt andet på at etablere en sti, så man kan gå en runde i området. 

Tilskud og ejerskab

Når og hvis solcelleanlægget bliver en realitet, skal Unison Energy Partners ifølge loven indbetale flere millioner kroner til en grøn pulje, som Favrskov Kommune administrer til fordel for projekter og aktiviteter i lokalområdet.

Derudover vil virksomheden, frivilligt, i hele anlæggets levetid give et årligt tilskud på 2.000 kroner per hektar til lokale formål. Altså over 400.000 kroner om året, som kan fordeles via lokalråd eller lignende.

Unison Energy Partners vil endvidere udbyde 25 procent af projektet til kostpris til lokale borgere, der bor indenfor halvanden kilometer af projektets randområde. Private personer kan købe andele a 5.000 kroner op til maksimum 250.000 kroner per person. 

Biodiversitet

Udover at producere en stor mængde vedvarende energi og beskytte grundvandet vil solcelleprojektet også have en positiv effekt på biodiversiteten, fortæller projektleder Britta Tæstensen fra Unison Energy Partners.

Et grønt rekreativt område på fire hektar skal være med til at afskærme Galten by fra solcellerne. Illustration: Unison Energy Partners.

Området bliver i dag anvendt til konventionelt landbrug, og da et solcelleanlæg hverken skal bruge sprøjtemidler eller gødning, giver det i sig selv grobund for flere dyrearter og planter.

Rundt om hele anlægget vil der blive plantet et ni kilometer langt læbælte, der er fem meter bredt og tre meter højt. Læbæltet fungerer som visuel afskærmning og består af tre rækker træer og buske, der samtidig bidrager til biodiversiteten.

Derudover arbejder Unison med en lang række yderligere konkrete tiltag til fremme af biodiversitet, fortæller projektlederen. Det sker blandt andet i samarbejde med en biolog, der skal hjælpe til de rigtige fremgangsmåder både under udvikling, etablering og drift.

Besøgscenter

Strømmen fra solceller bliver opsamlet af en transformerstation, der består af stænger og kabler og i sig selv har et råt udseende.

Unison Energy Partners har planer om at gentænke den klassiske transformerstation ved at gøre den til et besøgscenter, hvor virksomheder, skoler og lignende kan komme og blive klogere på grøn energi.

»Vi skal videre med den grønne omstilling, og et besøgscenter kan være med til at fremme interessen for vedvarende energi,« siger projektleder Britta Tæstensen.

Den kombinerede transformerstation og besøgscenter skal have karakter af en bygning, og det er tanken, at man skal kunne gå op på toppen af bygningen og kigge ud over anlægget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.