Det lysner for letbane til Hinnerup
Troen på, at det her i foråret besluttes, at etape 2 i letbanenettet omkring Århus vil gå til Hinnerup, er vokset. Og Borgmester Anders G. Christensen, Favrskov, tør godt byde på, at Hinnerup har en letbane om 10 år.
TRAFIK Problematikken omkring et nyt letbanenet omkring Århus blev lagt frem på et møde, som SF havde arrangeret onsdag aften i Hinnerup. Først og fremmest kunne Favrskovs Teknik- og Forsyningschef Richard Malmose fortælle om, hvad en letbane er, hvor langt planlægningen er fremme, og give et bud på et par mulige linieføringer. Blandt den snes tilhørere, der var mødt op, var der fuld støtte til planerne om en letbane. En letbane er noget, man helt naturligt går ind for, som man gør det for fred og velstand.
Etape 1 er på skinner
Der arbejdes med en udbygning af letbanen i 12 etaper. Etape 1 er længst fremme. Den strækker sig faktisk fra Odder til Grenå, idet det eksisterende skinnenet bruges det meste af vejen. Undtagelsen er, at letbanen får nye skinner op ad Randersvej i Århus. Linieføringen passerer Universitetet, sygehuset i Skejby og den kommende nye by i Lisbjerg. Alle steder, hvor der er mange mennesker, der skal transporteres. I Lisbjerg meget tæt på grænsen til Favrskov Kommune drejer den nye bane mod højre for senere at koble på Grenå-banen.
Politiske sonderinger
Ved knækket i Lisbjerg er det oplagt at koble på med en etape direkte op mod Søften, Hinnerup og Hadsten. Om det så netop bliver etape 2, forventes afgjort her i foråret, når en masse beregninger og vurderinger er foretaget. En af grundene til, at borgmesteren tror på det, er, at det er billigere at anlægge ude på landet. En anden er, at hans sonderinger på Christiansborg fortæller om en meget mere positiv indstilling til projektet her efter sommerferien. For Anders G. Christensen er det også oplagt, at der skal statspenge med i den godt og vel 1 milliard kroner, som projektet koster: ”Vi har da alle været med til at betale Metroen i København,” siger borgmesteren.
Linieføringen
Hvor linieføringen vil blive, er slet ikke fastlagt. På den anden side arbejdes der med planer og mulige alternativer. Der er nemlig mange tekniske, økonomiske og miljømæssige aspekter at tage hensyn til. Men en mulig lineføring, hvis der kobles på i Lisbjerg, er forbi den store motorvejsudfletning øst for Søften og videre langs Århusvej forbi Søften til Hinnerup. De nye skinner kan placeres tæt på Århusvejen på nordsiden. På turen gennem Hinnerup er et mulig og overraskende bud en meget snirklet tur op gennem den del af Hinnerup, hvor f.eks. Rønbækskolen ligger, efterfulgt af ruten til og gennem Søndergade. Grunden til denne S-formede tur er, at letbanen på den måde kommer forbi de flest mulige »kunder«.
Det grønne bånd
Frem mod Hadsten tænkes banen at gå gennem det grønne bånd, hvor der vil være en del bebyggelse, nemlig op mod 30.000. Her kan planlægningen af banen og byggeriet følges ad. Planlægning, når den er bedst. Planen er, at banen stopper ved stationen i Hadsten. Den mest naturlige føring er sydfra langs Skanderborgvej, men det er kompliceret at få letbanen over den dal, der skiller Hadsten. Derfor er en anden mulighed at lægge skinnerne, så der køres ind østfra fra Kollerup langs de nuværende skinner.
Lidt teknik
På temamødet kom mange tekniske detaljer frem. Derfor virker begrebet letbane ikke længere så luftigt. Nogle facts: *Der køres ikke i dobbeltspor. Der bliver kun vigeskinner, hvor togene kan passere hinanden. *Der forventes afgange fire eller to gange i timen afhængig af, hvor stor brugertallet er. *Der skal laves P-pladser ved letbanen, så man kan skifte fra privat til kollektiv transport. Park & Ride, som det hedder på udenlandsk. *En sådan P-plads er på tegningerne ved Lisbjerg. De lokale politikere og teknikere vil dog kæmpe hårdt for, at den placeres ved Søften-motorvejskrydset. *På landet køres på diesel, mens der bruges el i byerne. *Tophastigheden er typisk 80 km/t. *Letbanen kan blandes med den øvrige trafik.