I Retroworld smelter fortiden og nutiden sammen for en aften

En ud af kroppen-oplevelse fik for 17 år siden Michael Bendstrup til at forvandle en gammel grisestald til en ny retroverden.

Artiklens øverste billede
I Retroworld kan du besøge dit barndomskøkken eller hænge ud i dit gamle teenageværelse. Her er alt nemlig indrettet med ting fra 1960'erne og de tidlige 70'ere. Foto: Mark Sigetty

»Jeg er simpelthen vokset op i sådan noget som det her. Det er min barndom.«

På en gård i Lerbjerg står tiden stille. Her har Michael Bendstrup nemlig skabt sig sin egen lille verden, hvor 1960’erne og de tidligere 70’ere har spredt sig ud i hver en afkrog af den gamle grisestald. Stedet hedder Retroworld.

Som navnet indikerer, er fokus på de gode gamle dage. Orange lamper, stole i mørkt teaktræ og en gammel jukebox er blot nogle få af de ting, der møder en, når man træder ind i Retroworlds skinnende festsal. Det er som Den Gamle By på steroider. Det er ikke kun møblerne, gryderne og billederne, der er fra 60’erne. Også tapet, stikdåser og selv varmtvandsbeholderen er fra dengang.

I dag har kæresten og oldfrue Jette lige gjort rent, og det kræver ikke så lidt. Retroworld spreder sig nemlig over 1000 kvadratmeter.

»Retroworld er essensen af millioner af menneskers liv, der udspiller sig lige her,« fortæller Michael Bendstrup begejstret med et bredt smil og åbne arme. 

Hvad han mener med det, og hvordan han fik idéen til at starte sin egen nostalgiske 60’er verden, er lidt af en historie.

Veteranbiler

Egentlig startede det hele lidt tilfældigt.

»Der var slet ingen planer om at lave et Retroworld dengang. Jeg lavede veteranbiler. Mercedes Pagode og Porsche 911 – biler fra dengang jeg var knejt. Dem renoverede jeg.«

Bilerne fyldte mere og mere, og Michael Bendstrup manglede plads. Derfor købte han Overgaard – en tidligere grisefarm i Lerbjerg. 

»Det var lidt sådan en drengedrøm at få en Porsche eller en gammel Mercedes. Det var selvfølgelig fuldstændigt uopnåeligt, men på et eller andet tidspunkt blev de modeller så gamle, at de virkelig trængte til en kærlig hånd, og så kunne man få dem til en rimelig pris.«

Michael Bendstrup er med egne ord altmuligmand. Til daglig driver han sit eget firma, hvor han lever af netop at renovere huse, og han har været selvstændig siden 1985. Han totalrenoverede den gamle gård i Lerbjerg, da han købte den for 17 år siden. 

Det blev startskuddet til et helt nyt eventyr.

Det er ikke kun møbler og pynteting, der stammer fra 60'erne og 70'erne. Alt lige fra tapet, lagner og selv stikdåser er fra den periode. Foto: Mark Sigetty

60’er stemning

Da renoveringen var færdig og de skinnende veteranbiler kørt ind i de nye lokaler, var det, som om der manglede noget. 

»Når jeg skulle sælge de her biler, så skulle det selvfølgelig være sådan, at mine kunder fik fornemmelsen af, at de også kom tilbage i tiden. Den tid hvor de her biler var fra.«

Michael Bendstrup begyndte derfor at køre rundt til genbrugsbutikker og indrettede stedet som en lille tidslomme fra 1960’erne og de tidligere 70’ere. Veteranbilerne fik pludselig selskab af farverige tyskervaser, hessianbilleder, teaktræ og palisander – frøene til Retroworld var plantet.

Barndommens gade

Østjyllands Genbrugsbutikker kunne i sidste måned melde op den højeste omsætning nogensinde. I 2006, hvor Michael Bendstrup begyndte at køre i genbrugsbutikker, var interessen for genbrugsvarer dog minimal.

»Alle havde travlt med deres store fine huse og sommerhuse. Der var ingen, der gad de her gamle ting og sager. Så det stod jo og bugnede overalt i genbrugsforretningerne.«

I perioden hvor Michael Bendstrup gik og fandt de gamle ting og indrettede lokalerne på Overgaard, var det, som om der var noget slumrende i ham, der blev vakt. Det kulminerede, da han en dag faldt over et kukur, der var magen til det, hans farmor og farfar havde i sommerhuset, da han var barn.

»Det var ligesom om, jeg blev sendt ud på en tidsrejse. Lige pludselig var jeg bare nede i min farmor og farfars sommerhus. Jeg kunne både dufte den her lidt fugtige kamin, som der aldrig sådan rigtig blev fyret i. Jeg kunne mærke de klistrede voksduge. Det var fuldstændig ligesom at være der igen. Det var syret.«

Den store forandring

Som mange andre havde Michael Bendstrup indtil da haft travlt med at stifte familie, køre karriere og se fremad. Da han faldt over kukuret, var det pludselig første gang i mange år, at han for alvor tænkte tilbage. 

»Jeg røg simpelthen i barndommens gryde. Det var helt fysisk. Det kom simpelthen så meget bag på mig, og jeg gik også og tyggede på det nogle dage. Så skete der fandme det, at jeg faldt over farve-tv’et fra mit barndomshjem. Så blev jeg skudt afsted på endnu en tur. Jeg får faktisk helt kuldegysninger, når jeg fortæller om det.«

Fundene er med til at genskabe barndomstiden, og jo flere ting han samler, jo mere hel blev barndommen og ungdommen på en eller anden måde. Oplevelsen gør et stort indtryk på ham. Han begynder at snakke om det med venner, der også kan fortælle, at de er begyndt at genfinde både tegneseriehæfter og gamle LP’er fra teenageårene.

Ikke blot nostalgi

Musik er i dag et centralt element i mange indsatser omkring blandt andet demens. Ligesom det er alment kendt, at dufte, lyde og musik kan aktivere vores hukommelse. Derfor er Retroworld også meget mere end blot et festlokale eller et museum for nostalgi. Det er et rum, hvor folk kommer,og husker, noget de havde glemt. Et sted, hvor fortiden og nutiden smelter sammen. 

»Da jeg fandt ud af, at der rent faktisk var lavet forskning i det her, der forklarede mine egne oplevelser. Der tænkte jeg bare: »det her det er den mest geniale alternative helbredsmetode,« og derfor besluttede jeg mig for at lave et oplevelsessted; et Retroworld.« 

Gennem årene har Retroworld lagt hus til et hav af forskellige arrangementer. Den første torsdag hver måned lægger omkring hundrede mennesker vejen forbi Retroworld for at genopleve ungdommen og fejre minderne med musik og mormormad. 

»Min egen mening om det her, det er, at når man går og glædes, som jeg for eksempel gør, når jeg hører det gamle musik, så aktiveres der en masse centre i hjernen. Der frigives en masse endorfiner og dopamin og hvad ved jeg, og så bliver man jo sund og rask og glad i låget simpelthen!«

Du kan læse meget mere om Retroworld og forskellige arrangementer på www.retroworld.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.