Flere naboer er – stadigvæk – negative overfor stort solcelleanlæg

Ikke alle naboer er vilde med at have fået et meget stort solcelleanlæg ved Voldby.

Artiklens øverste billede
Jens Gammelgaard er ikke begejstret for solcelleanlægget, som man kan skimte i baggrunden mellem markerne og træerne. Foto: jr

»Planen er jo lavet fuldstændig uden omtanke for beboerne i området.«

»Vi er klart modstandere af anlæggelse af solcelleanlægget syd for Voldby.«

»Vores ejendomme bliver mindre værd, og der vil være nogle af os, der slet ikke vil kunne sælge. Først vindmøller så motortrafikvej og nu solcellepark. Det er bare så urimeligt.«

Sådan lød det fra tre forskellige naboer, der i den forudgående offentlige høringsfase indsendte bemærkninger til Favrskov Kommune til det 55 hektar store solcelleanlæg ved Voldby.

Trods protesterne endte byrådet med at sige god for anlægget, der er blevet opført af Better Energy og blev taget i drift 16. december 2022 – så hvad siger de før så utilfredse naboer nu, hvor solcelleanlægget er opført og taget i brug? Lokalavisen har talt med to af de utilfredse naboer.

Stavnsbundet

Jan og Charlotte Jalum, der bor på Sjellevej 84, skrev i oktober 2021, at de i forvejen følte sig »stavnsbundet« til stedet på grund af vindmøllerne på samme mark som solcelleanlægget og motortrafikvejen, der efter ændring af linjeføring kommer meget tæt på deres ejendom.

I forhold til solcelleanlægget føler de sig ikke generet, fordi området med solceller er blevet flyttet længere væk fra deres ejendom i forhold til den oprindelige plan, og de regner ikke med at kunne se panelerne, når det bliver grønt. De er til gengæld meget utilfredse med gangarealet udenom anlægget.

»Det ligner, jeg ved ikke hvad. Belægningen er alt for løs. De skulle have anvendt stabilgrus,« siger Jan Jalum.

Kommunal losseplads

Jens Gammelgaard, der bor med sin hustru på Sjellevej 90, omtalte i sit høringssvar området som en kommunal losseplads, efter der er kommet vindmøller, plan om motortrafikvej og nu solcelleanlæg. Han skrev, at hans ejendom har tabt mellem en halv og hel million kroner i værdi, uden at han får nogen erstatning.

»Hvis kommunen vil have en kommunal losseplads, må de opkøbe området. Det er ikke fair, at vi beboere skal tage tabet,« siger Jens Gammelgaard.

Ligesom Jan Jalum er han mest træt af den kommende motortrafikvej, der kommer til at ligge 300 meter fra ham, men han er ikke blevet mere begejstret for solcelleanlægget, efter det er etableret.

»Det fylder enormt meget, og jeg er en af de uheldige, der kan se en stor del af anlægget fra mit spisebord.«

Jens Gammelgaard har udsigt til solcellelægget fra sin spisestue på Sjellevej 90. Foto: jr

Jens Gammelgaard er også meget kritisk overfor den »elendige« belægning af stien rundt om anlægget og efterlyser, at Better Energy kommer i gang med at plante læbæltet, der med tiden skal skygge for indkig.

Ikke et kønt syn

En tredje nabo, Søren Pedersen, der bor på Sjellevej 95, lavede i sin tid ikke nogen indsigelse mod planerne, fordi han ikke troede, det ville blive så synligt.

»Jeg troede ikke, det ville blive så voldsomt. Jeg er overrasket over, hvor meget jeg kan se, og det er ikke noget kønt syn,« siger Søren Pedersen.

Også han mener, at stibelægningen er under al kritik, og så efterlyser han muligheden for medejerskab af solcelleanlægget, hvilket også en prioritet hos Favrskov Kommune.

»De kunne godt have tilbudt os at købe en andel. Hvis vi fik del i overskuddet og ikke blot fik gener, ville der måske ikke være så stor modstand.«

Glade naboer

John Kristensen, der har taget initiativ til solcelleanlægget og solgt jorden til Better Energy, er overrasket over at høre, at der stadigvæk er naboer, der er utilfredse med anlægget.

Ifølge John Kristensen var der i begyndelsen naturligt nok en vis skepsis i lokalområdet over planerne, men i dag er naboerne ifølge ham generelt tilfredse og føler sig ikke generet.

Better Energy oplyser, at der forud for den kommunale planproces blev indgået frivillige kompensationsaftaler med nogle af naboerne i området. Derudover har man kunnet ansøge om værditab på sin ejendom i forbindelse med etableringen af solcelleanlægget. Ansøgninger om værditab afgøres af taksationsmyndigheden.

Sti og beplantning

I forhold til naboernes kritik af stien, der går rundt om anlægget, siger Esben Billeskov fra Better Energy, at man er villig til at se på, hvad man kan køre, hvis man modtager en henvendelse fra naboerne.

Byrådet var i sidste uge ude at se solcelleanlægget ved Voldby, og i den forbindelse oplyste Better Energy samtidig, at der er indkøbt planter til læbæltet og faunapassagerne, som vil komme i jorden, når vejret tillader det.

Under solpanelerne bliver der sået græs, som vil blive afgræsset af får.

»Får er vanvittigt effektive til afgræsning og det eneste dyr, der ikke ødelægger solpanelerne. Vi har prøvet med geder, men de hopper op på panelerne,« siger Esben Billeskov, der er projektudviklingschef i Danmark for Better Energy.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.