Solcelleanlæg med stram tidsplan: Lynhurtig byggetilladelse gav millionbesparelse
Solcelleanlæg ved Voldby blev takket være en lynhurtig byggetilladelse fra kommunen og et effektivt byggeri opført på under tre måneder, så virksomheden nåede at blive færdig før nytår, hvor nye regler trådte i kraft.
Den 27. september 2022 sagde byrådet i Favrskov Kommune endeligt ja til en ny lokalplan, der åbnede op for etablering af et solcelleanlæg på 55 hektar sydøst for Voldby.
Straks herefter søgte Better Energy om byggetilladelse hos Favrskov Kommune, der kvitterede med et uhørt hurtigt svar. Blot 18 timer senere modtog Better Energy et tilsagn om byggetilladelse.
»Vi har aldrig tidligere fået så hurtigt et svar , og det vil vi gerne kvittere og takke mange gange for. Vi har arbejdet med en meget stram tidsplan for at blive færdige før nytår, og det havde ikke kunnet lade sig gøre med en normal sagsgang,« sagde Better Energy’s projektudviklingschef i Danmark, Esben Billeskov, da byrådet i sidste uge var ude at se det nye solcelleanlæg, der blev taget i drift 16. december 2022.
Esben Billeskov forklarede, at det var alfa og omega at blive færdig før nytår, hvor en ny lovgivning trådte i kraft. Fra 1. januar 2023 skal elproducenter nemlig betale et engangsbeløb for at blive koblet på elnettet. Beløbet er geografisk differentieret og kan nogle steder være på over en halv million kroner per hektar for et solcelleanlæg, oplyste projektudviklingschefen til de fremmødte byrådsmedlemmer.
Better Energy kan ikke sætte tal på det nøjagtige beløb ved at få anlægget i drift før nytår, men der er tale om et millionbeløb af »betydelig økonomisk konsekvens,« fortæller Esben Billeskov.
I jorden samme dag
Better Energy satte derfor alt i værk for at nå sin deadline og begyndte allerede samme dag, 28. september, at banke de første af de i alt 33.000 stålprofiler, der bærer de i alt 108.000 solpaneler, i jorden.
Udover den enorme mængde solpaneler er der i byggeperioden også lagt 400 kilometer kabler i jorden og etableret en central transformerstation samt over 50 mindre transformerhuse rundt i anlægget, der modtager strøm for solpanelerne og sender strømmen videre til den centrale transformerstation.
Herfra bliver strømmen fra solcelleanlægget, der kan forsyne omkring 15.000 husstande, sendt adskillige kilometer videre sydpå i jordkabler til transformerstationen i Galten i Skanderborg Kommune.
Transformerstationen i Hammel er tættere på solcelleanlægget, men da det kun er koblet på det lokale elnet, ledes strømmen til stationen i Galten, der er en såkaldt delestation, der også er koblet på det nationale ledningsnet.
Dybt imponeret
Det har krævet enorm grundig logistik at bygge solcelleanlægget på under tre måneder, og i de travleste perioder har der ad gangen været involveret op mod 90 personer på byggepladsen.
John Kristensen, der fik idéen til solcelleanlægget og har solgt jorden til Better Energy, har fulgt byggeriet fra første parket. Han bor på en stor landbrugsejendom på en stikvej syd for Viborgvej, hvorfra en smal grusvej fører videre til solcelleanlægget.
»Jeg er dybt imponeret over, hvor professionelle Better Energy er i forhold til aftaler og logistik. Jeg havde blandt andet krævet, at ingen lastbiler skulle passere hinanden, og de har overholdt alle aftaler punktligt,« fortæller John Kristensen.
Drikkevandsområde
Han fortæller, at jorden på stedet faktisk er meget frugtbar, men da det samtidig er et område med særlige drikkevandsinteresser, har det givet god mening at udskifte noget af landbrugsjorden med et vedvarende energianlæg.
John Kristensen har dog stadig masser af traditionel kornproduktion på sine over 200 hektar marker rundt om det 55 hektar solcelleanlæg, ligesom han ejer en del af Lyngballe Skov.
Solcelleanlægget er inddelt i fire områder, der hver for sig er hegnet ind for at undgå indtrængen af vildt. Mellem områderne er der lavet passager til vildtet, og rundt om anlægget er der etableret en offentlig sti med forbindelse til en nyanlagt parkeringsplads ved Sjellevej.
Mod syd bliver anlægget afgrænset af den kommende motortrafikvej, der mellem Lading og Svenstrup forlægges fra Viborgvej og føres syd om Lading Sø.
Rundt om anlægget bliver der plantet et læbælte, der i løbet af syv til ni år vokser til 5-6 meter i højden og kommer til at skærme for indkig til solpanelerne.