Får bidt ihjel: Nu er såret blevet dna-testet

På en gård lidt uden for Skjød blev to får bidt ihjel i slutningen af sidste år. Da en ulv muligvis er observeret på disse kanter, er det seneste døde får blevet dna-testet.

Artiklens øverste billede
Her er en del af fåreflokken på Hasagergård ved Skjød. Privatfoto

Da Dolly Rasmussen fra Hasagergård lidt uden for Skjød ville kigge til sine får 28. december, opdagede hun, at et af dem blev ved med at ligge ned. Hun synes, at det virkede underligt.

Da hun selv er dårligt gående, ringede hun efter forstærkning:

»Jeg ringede til ham, som passer hønsene og spurgte, om han ikke lige kunne gå op og skubbe til det får. Lidt efter ringede han tilbage og fortalte, at det kunne han ikke, for det var dødt,« forklarer Dolly Rasmussen.

Det var anden gang indenfor en måned, at et af hendes højdrægtige får var blevet bidt ihjel. Det samme skete nemlig sidst i november. Første gang var fåret bidt under maven og anden gang i halsen.

Da der på disse kanter i sidste halvdel af december blev observeret, hvad der muligvis er en ulv, valgte Dolly at kontakte Naturstyrelsens ulve-hotline for at få testet det sidste får for dna-spor.

»Jeg tænkte, at vi hellere måtte gøre noget ved det. Manden, som kom herud, bor i Silkeborg, så han var fremme en halv time senere. Han lukkede op, der hvor den var bidt, og tog dna-prøver. Der kunne testes for ulv, ræv og hund,« forklarer Dolly Rasmussen.

Ved at teste dna fra fårets sår er det slået fast, at en hund har dræbt fåret. Privatfoto

Hund står bag

Mandag 6. februar fik hun svaret. Dna-undersøgelsen viser, at det er en hund, som tog livet af fåret mellem jul og nytår.

»Vi havde slet ikke forestillet os, at det kunne være en hund,« siger Dolly Rasmussen.

Hvordan har I det med det?

»Det har jeg det da skidt med. Jeg synes, det er æv, at de skulle komme af dage på den måde – der var jo også to lam i maven på dem hver,« siger Dolly Rasmussen.

»Man skal holde sine hunde på egen matrikel, og jeg går da ud fra, at man holder sin hund hjemme, hvis de har den her tendens,« fortsætter fåreavleren som i spidsbelastningstidspunkter har 30 moder-dyr og op mod 40 lam.

Lige nu er fårene indendøre for at læmme, men om et par måneder kommer de atter ud.

»Jeg vil da være lidt betænkelig ved at lukke dem ud igen til maj. Til at begynde med går de bag rigtigt fårehegn, som er sværere for en hund at komme over, men til efteråret, hvor de går bag lavere hegn, vil jeg være mere vaks og opmærksom,« siger hun.

Det eneste positive ved sagen her er, at folk nu »ikke skal gå og være utrygge ved, om der er en ulv på spil,« siger Dolly Rasmussen.

Har I anmeldt sagerne til politiet?

»Nej, hvad skal vi sige? Det var jo tilbage 28. december. Det tror jeg ikke, at de vil gøre noget ved.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.