Hovedløst gavlmaleri er glemt

Favrskov Kommunes kunstudvalg kender ikke til forfaldent gavlmaleri på Søndergade 30 i Hadsten. Ejeren vil have det fjernet mens kunstneren gerne vil restaurere det

Artiklens øverste billede
Heltens hest har i flere uger været hovedløs på et gavlmaleri der hænger på Søndergade 30 i Hadsten

Et sagn uden hestehoved, sådan har gavlmaleriet, der hænger på den tidligere elektrikers gavl i Søndergade i Hadsten, set ud i flere måneder. Karl-Heinz Boserups gavlmaleri "En yngling undslipper heksen" har siden 1989 hængt på den privatejede gavl, men de seneste par måneder har heltens hest altså ikke haft sit hoved, det har ligget nedenfor i buskene indtil FavrskovPosten tog fat i sagen.
Det der skulle være en banal sag om et hestehoved der måske - måske ikke skal sættes på igen, viser sig at være mere kompliceret end som så. For både ejerne af gavlen, Kirsten og Mogens Thomsen, samt kunstneren Karl-Heinz Boserup fra Jebjerg kan fortælle, at gavlmaleriet blev betalt af den daværende Hadsten Kommune der dermed har restaureringspligten i samråd med kunstneren.



Glemt i buskene. Sådan har hestehovedet fra gavlmaleriet lagt længe, inden den blev samlet op af gavlens ejer.

Står ikke på listen

Nu hedder kommunen Favrskov og i kunstudvalget (der står for registrering og vedligeholdelse af eksisterende kunst) kender man ikke til kunstværket. "Det står ikke på vores liste over kunstværker i kommunen," fortæller sekretær i Kunstrådet, Holger Schütt-Jensen. På foranledning af FavrskovPosten blev spørgsmålet om gavlmaleriet bragt op på det seneste møde i kunstudvalget. Her valgte man blot at overlade sagen til det nye kunstudvalg, der netop er blevet sammensat efter det seneste byrådsmøde. Ifølge sekretær Holger Schütt-Jensen, så forventes det ikke at kunstudvalget vil træde sammen og konstituere sig i den nærmeste fremtid, så vi taler om uger, måske måneder, før den rette instans kan få afklaret om kommunen faktisk ejer gavlmaleriet og hvad der skal ske med det.

Tag det ned

Spørger man ejeren af gavlen, så så hun allerhelst at maleriet, der er udskåret af spånplader og derefter malet, blev taget ned.
"Hvis den forbliver i denne her forfatning, så ser jeg allerhelst at kommunen piller det ned" siger Kirsten Thomsen, der, fordi FavrskovPosten, spørger til maleriet går ud og fjerne hestehovedet fra buskene udenfor. Hun erkender at hun ikke selv har lagt mærke til maleriets ringe forfatning, det er jo ligesom blevet en del af gadebilledet. Hun var i sin tid selv med til at skaffe et kunstværk til Hadsten, da hun syntes byen manglede det. Da hun af egen drift foreslog at Hadsten Kommune kunne sætte det op på hendes gavl, så blev det sådan.
Hun var selv med til at skære pladerne til, i samarbejde med Karl-Heinz Boserup og hans søn. Det foregik i de tidligere brugsbygninger på Vesselbjergvej, der nu huser blandt andet Dansk Revision Hadsten og Klinisk tandtekniker Gitte Frederiksen.

Sæt det i stand

Relieffet illustrerer et lokalt sagn som er nedskrevet af historiesamler Evald Tang Kristensen, der i en kort periode af sit liv boede i Hadsten.
Kunstneren bag maleriet vil gerne være med til at sætte det i stand igen og har et forslag. Han så gerne at man slog sig sammen med f. eks Favrskov Produktionsskole, eller Den jydske Haandværkerskole der kunne lægge unge kræfter til at få maleriet istandsat," Så vil jeg gerne fungere som rådgiver og maleriet kan igen komme op at hænge for en billig penge".
En af de mere groteske sider i hestehovedsagen er, at Karl-Heinz Boserup allerede i 2001 blev kontaktet af den daværende Hadsten Kommune og bedt om at komme med et tilbud på en restaurering af maleriet, der siden ophængningen og indvielsen i 1989 er falmet en del i farverne.
"Men siden jeg sendte tilbuddet 29. juni 2001 har jeg ikke hørt fra kommunen," erindrer Karl-Heinz Boserup, der tilmed har indvielsen og forløbet med at gøre gavlmaleriet klar på videofilm.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.