Tre generationer: »Det glæder mig hver eneste dag, at Hinnerup Garden lever videre«

En medstifter, et ægteskab og en masse børnebørn. Familien Hansen er en indgroet del af Hinnerup Garden.

Artiklens øverste billede
Else Hougaard Hansen og hendes mand Verner Nymark Hansen var en stor del af Hinnerup Garden de første 25 år. Særligt klart står de mange ture til Hamborg, hvor folk fra nær og fjern kom for at spille. Foto: Mark Sigetty

»For mig betyder det uendeligt meget, at der er så mange børn, der får glæde af musikken.« 

Historien om Hinnerup Garden er lidt af en familiekrønike. Lige siden Else Hougaard Hansen var med til at stifte garden i 1983, har der altid været en fra familien med i orkestret. Hendes søn mødte sin kone i garden, og i dag spiller deres yngste datter i orkestret. 

»Det har været en vild og spændende rejse. Jeg er utrolig både glad og stolt over, at den fungerer i dag,« fortæller Else Hougaard Hansen. Hun ser tilbage på 40 år, hvor hun, de første 25 år stod i midten af det hele, og på de sidste 15 år, hvor hun har kunne følge sin søn, svigerdatter og børnebørn føre arven videre. 

Fra spejder til garde

Det hele startede i 1983. Else og Verner Hansens ældste søn Martin gik til spejder. En dag kom han hjem med veninden Louise Brink og fortalte, at de var stødt på nogle gamle trommer i spejderhytten. Dem kunne de godt tænke sig at spille på.

»Han fortalte, at Louises far Erik Brink også gerne ville være med. Han vidste jo, jeg havde spillet i pigegarden. Vi mødtes til generalforsamling, hvor Erik og jeg snakkede sammen kort, og blev enige om at forsøge at stable det på benene.«

Det ene tog det andet og Else og Erik fandt de gamle trommer frem, og reparerede dem. Snart kom der flere instrumenter til, og inden for et halvt år var spejdergruppen med til deres første orkesterstævne i Det Danske Spejderkorps.

»Her var Michael også med. Det skulle han jo, fordi Verner var på arbejde.«

På stævnet kom der for alvor gang i brassbandet, og i løbet seks måneder, havde orkestret 15 medlemmer. Derfra gik det stærkt. Det næste halve år rundede de 50 medlemmer. 

Fællesskab for alle

Michael Nymark Hansen husker tilbage på opstarten med stor glæde. Han var otte år gammel, da han fik stukket en trompet i hånden, selvom han egentlig helst ville spille på tromme.

Michael Nymark Hansen har været en del af Hinnerup Garden i alle 40 år – lige siden han var syv år gammel. Privatfoto.

»De roller man havde i orkestret, var, at man underviste hinanden. Der gik ikke lang tid, før jeg selv begyndte at undervise,« fortæller Michael Nymark Hansen, der stadig spiller i garden den dag i dag. 

Han har haft mange forskellige roller gennem tiden. Blandt andet har han været leder af en mindre del af orkestret. Og så har han også været dirigent.

»Det var ikke fordi jeg gjorde det så godt i den rolle, men mere i mangel på bedre. Man hjælper hinanden i garden, og så fik vi det bedste ud af det.«

Noget af det bedste Michael Hansen fik ud af det, var sin hustru Mette Mølgaard Nymark Hansen. 

Mette og Michael fik deres første pokal i 2013 i Frederikshavn. Her endte Hinnerup Garden på 3. pladsen i brassband koncert ved Garder DM. Privatfoto.

»Vi gik stille med det de første måneder. På det tidspunkt havde vi jo spillet sammen i ti år. Nu hvor man ser tilbage, så har vi jo rigtig mange store oplevelser – både udlandsture og spejderlejre,« fortæller Mette Nymark. 

De blev gift i 2007, og fik deres første barn i 2008. Begge børn har spillet eller spiller i garden den dag i dag.

Et liv med musik

Hinnerup Garden har selvsagt været en stor del af familiens liv. Også Mette Nymarks mor, Alice Pedersen, har været en del af garden. Ifølge familien er det især det stærke fællesskab på tværs af aldersgrupper, der har trukket i dem gennem årene.

»De typiske grænser man oplever i skolen eller på arbejde, de flyder ud i garden. Her er man bare et fællesskab,« fortæller Mette, og bakkes op af sin mand. 

Mette Mølgaard Hansen har været spillende medlem i garden fra 1992-2020, hvor hun i stedet trådte ind i bestyrelsen. Parrets børn Alexander på 14 og Isabella på 12 har også været en del af garden. Alexander spillede i Garden fra 2016-2018, og Isabella har spillet siden 2019 og er stadig aktiv. Privatfoto.

»Det har været meget unikt. Vi har taget nye medlemmer ind fra tiårsalderen, men der har ikke været nogen grænser for, hvor gammel man kunne være og stadig være aktiv. Nu spiller jeg sammen med min datter. Det gør noget specielt, når man har unge mennesker sammen med voksne og ældre.«

Michael Nymark Hansen tog sammen med datteren Isabella en 1. plads i Brassband koncert til Garder DM i Slagelse 2022. Privatfoto.

Else Hougaard Hansen trak sig tilbage fra garden i 2008 efter 25 år. Fællesskabet på tværs af alder er noget hun husker tydeligt. Det er et resultat af den kultur, der blev skabt fra starten.

»Viljen til at lære fra sig. Det er det, det handler om. Man er afhængige af hinanden. Den største kunst for mig, det har været at hjælpe dem, der har haft allersværest ved det. Fordi hvis vi kunne få alle med, så blev det meget bedre.«

Det store skift

Omkring årtusindeskiftet gik Hinnerup Garden fra at være en del af Det Danske Spejderkorps til at være en del af Landsgardeforeningen. Med skiftet hævede man gradvist det musikalske niveau. Nu var det ikke længere dem, der kunne, som underviste. I stedet tilknyttede man professionelle musikere, så garden den dag i dag er en af de mest succesfulde garder i Danmark. 

»Vi gik fra at være de ukendte til at være forsvarende danmarksmestre fire gange i træk i kategorien ”brass band koncert”. Det har ingen gjort før,« fortæller Michael Hansen. 

Alligevel er kulturen fra de gamle dage stadig intakt. Det er afgørende for, hvorfor de bliver ved.

»Uanset hvor træt jeg er efter en arbejdsdag, så giver det mig energi, når jeg spiller. Det er et frirum, hvor jeg kan tømme hovedet,« fortæller Michael Nymark Hansen.

Da Hinnerup fejrede 125 års jubilæum, var Hinnerup Garden 4 år gammel, og marcherede selvfølgelig gennem byen i den anledning. Privatfoto.

Samme pointe kommer Else Hougaard Hansen med.

»Det giver en eller anden ro og tilfredsstillelse at spille musik. Og så synes jeg også sammenholdet man kan skabe gennem musik er fantastisk. Man er afhængige af hinanden. Hvis man kan få alle med, så bliver det hele meget bedre.«

Hinnerup Garden kan fejre 40 års jubilæum 4. maj.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.