Man skal brænde for sit arbejde
Efter to blodpropper droppede Knud Lauersen fra Ulstrup sit faste job og sprang ud som fuldtids-brændehandler. Med knitrende succes
Det skulle egentlig bare have været et fritidsprojekt. Lidt ekstra lommepenge, som han og Conny og deres fire sammenbragte børn kunne have glæde af.
Men telefonen blev ved med at ringe, og folk blev ved med at spørge, om han havde mere tørt brænde til pejsen.
Så sidste år besluttede Knud Lauersen, at han lige så godt kunne sige sit job som truckfører gennem mere end ti år på møbelfabrikken Tvilum i Fårvang op og give brændesalget en chance.
Og efter at han gik online med hjemmesiden braende-til-salg.dk har han stort set ikke haft en eneste weekend fri, og siden marts har han lejet sig ind i større lokaler ved Frijsendal.
"Nu er jeg ikke sådan en type, der tænder for fjernsynet, når jeg kommer hjem fredag og først slukker det igen mandag morgen. Jeg kan godt lide, at der sker noget omkring mig. Jeg kan godt lide at være ude i naturen, og jeg kan godt lide at yde en god service til folk," siger Knud Lauersen.
Lager og efterspørgsel
Han får leveret brænde fra skovene ved Frijsenborg, Bidstrup og Sdr. Vinge samt fra Auning Trætransport.
Meningen var, at der skulle opbygges et lager af træet, som er blevet kløvet og tørret, som var stort nok til at klare vinterens efterspørgsel. Men brændet har været så eftertragtet, at det nærmest er blevet revet væk af kunder fra så langt væk som Fyn og Frederikshavn, inden det overhovedet nåede ind på lageret.
Samleversken Conny, som Knud Lauersen mødte til singlebal på Onsild Kro for fem år siden, kunne ind i mellem godt ønske sig at se lidt mere til sin mand, og at der også ind i mellem bliver tid til at komme af sted med campingvognen til Ry.
"Hun siger, at jeg ikke tænker på andet end træ. Den anden dag fortalte hun, at jeg snakkede om træ i søvne," fortæller Knud Lauersen.
Men det har ikke altid ligget i kortene, at han skulle være selvstændig.
Faktisk var han ikke sikker på, at han ville overleve, da han i 2009 var indlagt med sin anden blodprop på to år, og hverken kunne bevæge sig eller tale i fire dage.
Svær tid
Mens han lå der, vidste han ikke, om han overhovedet ville overleve, og det eneste, han kunne foretage sig, var at gøre sig en masse tanker om, den skæbne, han tilsyneladende havde fået.
Der var nogle depressive dage ind i mellem.
"Jeg kunne finde på at sige til Conny: »Bare det dog havde været slut. Jeg kan ikke byde dig bare at ligge her. Vi har kendt hinanden i så kort tid«. Bagefter havde jeg svært ved at forholde mig til de tilbageslag, der var hele tiden. Jeg kunne ikke skrælle en kartoffel uden at den smuttede ud af hænderne på mig. Conny var en kæmpe hjælp og støtte," siger Knud Lauersen.
Det blev langsomt bedre, og efter en masse træning med cykling og lange gåture, er han i dag kommet sig fuldstændigt. Han skal dog alligevel mærke efter, hvilke signaler kroppen sender ham:
Morgen-supermand
"Jeg kan godt være supermand om morgenen, men hvis jeg bare pisker ud og tænder motorsaven, så kan armen godt være helt død efter et kvarter. Men det, at jeg har kommet mig, har betydet, at jeg virkelig har fået styr på nogle ting, og det har givet mig lyst til at gå i gang med det her projekt 100 procent," siger Knud Lauersen.
Efter sin blodprop fik han en masse blodfortyndende medicin, men efter at have begyndt at arbejde med træ dagligt, har den faste motion det giver, betydet, at han har kunnet trappe helt ud af medicinen.
Ambitionen for Knud Lauersen er, at han kan blive ved med at leve af sit brændesalgsfirma og på et tidspunkt få et par faste medarbejdere til at hjælpe sig.
Så selvom det giver travlhed og korte weekender, så må telefonen gerne blive ved med at kime, for »træmanden fra Ulstrup« har ikke tænkt sig, at lade drømmen fælde så let.