»Skraldemændene kæmper og gør det godt«

1. maj gik den nye affaldsordning med meget mere sortering i luften i Favrskov. Det har krævet tilvænning fra både borgere og skraldemænd.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Favrskov Forsyning

En uges tid inde i den nye affaldsordning i Favrskov gør Lokalavisen Favrskov status sammen med Favrskov Forsynings Lone Bejder.

Hvordan går det?

»Vi ved, at alt ikke vil køre helt efter planen fra første hug, men jeg synes, at vores skraldemænd kæmper og gør det rigtg godt. Dog er det nye mænd på nye biler på nye ruter, så selvfølgelig sker der nogle fejl her i opstarten. Derfor har skraldemændene nogle lange dage lige nu, fordi de er ude at hente ”glemmere”,« siger Lone Bejder, der er projekt- og udviklingschef.

Hun forklarer, at der er sket en systemomlægning fra et gammelt til et opdateret system, og at hverken skraldemænd eller forsyningen har været særlig godt hjulpet elektronisk her i opstartsfasen.

»Normalt kører bilerne med en mobiltelefon, som viser dem ruten rigtig godt, samtidig med at folkene på kontoret kan se, hvor bilerne har været og hvilke skraldespande, der er tømt. Alle skraldespande har en chip, som bliver aflæst, når den tømmes. Det er en rigtig god hjælp til at se, hvad der er glemt. Dette system kommer op at køre mandag 15. maj,« siger Lone Bejder. 

Fordi der er tale om en indkøringsfase, får den nye operatør for affaldstømingen ikke en bod for de skraldespande, der ikke er tømt.

»Jeg synes i øvrigt, at borgerne er gode til at have forståelse for, at alt er nyt,« tilføjer Lone Bejder.

Masser af spørgsmål

Hvordan har borgerne taget i mod det her?

»Al omlægning er svær og kræver en tilvæninng, før man finder sig til rette i det, men hovedsageligt synes jeg, at vi oplever en positiv respons. Det er dog klart, at når nogle er utilfredse på eksempelvis Facebook, så fylder det ofte meget,« siger Lone Bejder.

Hvad spørger borgerne mest om?

»De spørger ofte bredt omkring sorteringen: Altså hvad gør jeg med den her bestemte ting. Andre spørger til Affald Favrskov-app’en. Nogle spørger til tømmedage eller melder ind, at de ikke har fået tømt deres skraldespand, selvom app’en siger, at den skulle være tømt. Atter andre med fællesordning vil vide, hvilken adresse, de skal slå deres tømmedage op på – dér skal man se på den label, som sidder på fælles-skraldespanden,« siger Lone Bejder og tilføjer:

»Vi får i øvrigt mange flere henvendelser, end vi plejer, og derfor kan man opleve kø i telefonen. Derfor kan det være en idé at prøve at finde svaret på spørgsmålet selv. Vi vil rigtig gerne snakke med folk, men hvis de kan finde svaret selv, slipper de jo for at sidde i kø.«

Nysgerrige på madaffaldet

Hvor godt går det så med at sortere?

»Det ved vi ikke 100 procent endnu, da vi endnu ikke har fået tilbagemeldinger fra modtageanlægget. Det skal vi have hurtigst muligt, så vi kan rette vores indsats ind efter det. Vi er især nysgerrig på, hvor meget madaffald, der sorteres fra. Og så forventer og håber vi jo på et stort fald i restaffaldet,« forklarer Lone Bejder, der i øvrigt slår fast, at det sorterede affald IKKE ender i én stor pærevælling.

»Skraldebilen er delt i to, men det kan være svært at se. Desuden kan de to rum i skraldebilen tippes hver for sig. Så madaffald tippes af på en omlasteplads, og restaffaldet tippes af på forbrændingsanlægget.«

Hvad vil der egentlig ske, hvis I oplever grov fejlsortering – altså at en borger er fuldstændig ligeglad med at sortere?

»Hvis vi opdager en sådan fejlsortering, vil skraldemanden afvise at tømme spanden, og borgeren vil så få en regning for en ekstra tømning som restaffald,« siger Lone Bejder, som understreger, at det altså kræver meget mere end et par fejlsorterede ting.

»Og hvis man er helt vildt i tvivl om, hvordan en enkelt lille dims skal sorteres, så vælg restaffald.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.