16-årig cyklecrosser sigter mod U19 VM: »Du skal kunne det hele, ellers vinder du ikke«

Efter skuffelse ved U19 EM går 16-årige Nicolai Koldby fra Hinnerup benhårdt efter at få succes til VM i februar.

Artiklens øverste billede
Nicolai Koldbys favorit løb, er baner der indeholder en masse mudder og skranter, såkaldte off campers, hvor man kører sidelæns og skal holde balancen. Samtidig må det gerne være fysisk hårde ruter. Privatfoto.

»Man kan ikke bare starte og være en superstjerne.«

Sådan lyder ordene fra 16-årige Nicolai Koldby, når han fortæller om den sport han brænder for: cyklecross. Hvad han mener med det, kommer vi ind på om lidt. Til at starte med er det værd at forholde sig til, at han rent faktisk vil være en superstjerne. Derfor arbejder han også benhårdt for at nå sine mål. Og målene er store. På den korte bane har Nicolai Koldby en ambition om en top 10 placering ved U19 VM i 2024, men vejen til succes indenfor cyklecross er ikke uden bump på vejen. Bogstaveligt talt.

Cyklecross er en sport, der på mange måder blander mountainbike og landevejscyklingen. Den helt store forskel er dog, at sæsonen hovedsageligt udspiller sig om vinteren. Derfor køres der i alt slags vejr – også sne og slud. Samtidig køres der på alt slags underlag, asfalt, mudder, græs, sne, grus og på baner der kan indeholde både masser af korte sving, lange lige strækninger og stejle skranter. Det er blandet andet det, Nicolai Koldby er vild med.

»Det der er tricky ved cyklecross er, at du skal kunne mestre alle underlag. Man skal ligesom være god til det hele ellers kan man ikke blive god til cykelcross. Samtidig skal man være god til at læse banen.«

Da han prøvede cyklecross for første gang, var det lige netop det, han blevet grebet af: at han kunne læse banen og svingene godt.

»Og så blev jeg grebet af, at det kræver nogle år; noget teknik og erfaring at blive god til cyklecross. Der er meget teknik i det. Hvilke dæk man skal bruge? Er banen tør eller mudret eller fugtigt? Er der mange sving eller ej?«

Det er netop det, Nicolai Koldby mener, når han taler om, at man ikke kan blive superstjerne med det samme: Det kræver erfaring. Det gør alle sportsgrene selvfølgelig, men det er på mange måder særligt udpræget i cyklecross. Derfor forsøger han også at deltage i så mange væddeløb som muligt. Det er dog ikke en smal sag, da udstyret er dyrt, ligesom rejserne til konkurrencerne, der ofte udspiller sig i udlandet.

Familiens holdbus

Nicolai Koldby har ville være cykelrytter ligeså længe han kan huske. Hans farmor forærede ham det første sæt cykeltøj efter han som helt lille havde siddet og beundret hendes racercykel. Familien spiller da også en stor rolle for ham og hans sport. Cyklecross kræver nemlig rigtig meget udstyr. Derfor er det ikke helt enkelt at deltage i løb flere tusinde kilometer hjemmefra. Til det formål har familien en autocamper, der fungerer som en slags holdbus. Når der er løb i udlandet, smider han alt udstyret i autocamperen, og næsten hver weekend tager både far og farfar med, når turen går sydpå. Og den støtte betyder enormt meget for Nicolai Koldby.

Næsten hver weekend pakker Nicolai Kolby familiens autocamper med cykeludstyr. I selskab med far og farfar sætter han kursen sydpå. Ofte mod Belgien, hvor de bedste cyklecrossryttere kører. Privatfoto.

»Min pap farfar er gammel svømmer og har deltaget i både VM og EM og vundet mange DM medaljer. Han ved rigtig meget om det mentale og opbygningen. Min far har været med fra starten, og har forstand på det mere tekniske ved cyklen, så vi er et godt team.«

Cyklecross er en sport med vokseværk både i Danmark og i udlandet. Især i kraft af, at de to verdensstjerner inden for landevejscykling Wout van Aert og Mathieu van der Poel slog igennem i cyklecross, og stadig kører konkurrencer hver vinter. Det er nemlig i høj grad en vintersport. Derfor springer mange cyklecrossryttere tilbage til landevejscyklen hvert efterår. Det samme er tilfældet for Nicolai Koldby. Når sæsonen rammer marts, er der igen fokus på landevejscyklingen, hvor han har lige lavet aftale med Team Mascot Workwear. Selvom han både kører begge former for cykling, er cyklecross noget helt specielt.

»Jeg føler, jeg har mest succes i cykelcross«

Skuffelsen ved EM

Successen udeblev ved U19 EM i Namur i Belgien. Her kørte Nicolai Koldby sammen med det danske landshold mod de allerbedste U19 crossryttere i Europa. Løbet blev desværre en stor skuffelse. Pulsen lå 30 slag under normalen i gennemsnit, hvilket tydede på, at han var plaget af noget sygdom i kroppen.

»Jeg var virkelig skuffet. Det var lige noget, jeg skulle tænke over. Det var dog lidt nemmere at tage det, fordi der var en årsag til det. Men det er jo stadig en kæmpe skuffelse, når jeg har trænet så hårdt til det.«

Som 16-årig var Nicolai Koldby i den yngste aldersgruppe ved stævnet, og nu handler det om kun at se fremad mod næste løb i Europa. Der er en særlig grund til at han primært fokuserer på Belgien, når det gælder løb.

»Der er mange udenlandske løb, for eksempel i Tyskland, men jeg vælger at tage til Belgien, fordi der kører de bedste. Ham der er europamester fører også World Cuppen, så han er i princippet verdens bedste U19 rytter, så det er ikke sådan, at der kører nogle verdensklasse ryttere derude, som jeg ikke kæmper imod.«

Nicolai Koldbys cykelindsats er også blevet bemærket, og han er blevet godkendt til at være Team Danmark elev på Favrskov Gymnasium. Fra gymnasiet får Nicolai en helt uundværlig støtte. Uden denne kunne cykeldrømme og mål ikke gå i opfyldelse samtidig med en gymnasial uddannelse tages.

Næste mål for Nicolai Koldby er DM i januar og VM i februar i Holland.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.