Skydebane er nu tip-top og klar til flere medlemmer
Mange børn er stoppet med at gå til skydning under corona.
Coronakrisen har været hård ved mange foreninger, som har måttet lukke ned og mistet medlemmer. Det gælder også skytteforeningen i Hinnerup, der især har mistet mange børnemedlemmer. Det har en vis betydning for økonomien, fordi foreninger modtager et kommunalt økonomisk tilskud til medlemmer under 25, men ikke ældre medlemmer.
Skytteforeningen håber dog at komme godt ud på den anden side af coronapausen, som klubben har udnyttet til at få renoveret sine klublokaler og skydebane i Rønbækskolens kælder. Lokalerne har fået en ordentlig makeover og er blevet meget mere lyse og åbne, og der er investeret i et nyt ventilationsanlæg, der opfylder skærpede miljøkrav i forbindelse med affyring af blypatroner. Ventilationsanlægget koster alene 300.000 kroner, og renoveringen har samlet set kostet en halv million kroner, fortæller skytteklubbens formand, Kim Nielsen.
Klubben har selv postet midler i renoveringen samt fået tilskud fra skydebaneforeningen under DGI og Favrskov Kommune.
»Vi håber, renoveringen kan trække nye interesserede til. Vi er hårdt ramt på børneskytter,« fortæller formanden og oplyser, at cirka totredjedele af klubbens medlemmer tidligere var under 25 år. I dag forholder det sig lige omvendt, således at to ud af tre skytter er mindst 25 år.
Godt for børn
Hvorfor skal børn gå til skydning?
»Det er rigtig godt især til børn med adhd, der lærer at koncentrere sig. I begyndelsen suser de rundt, men efter et halvt til helt år begynder de at falde til ro, fordi de tager ved lære og ser, det giver resultater at være rolig og koncentreret,« fortæller Kim Nielsen og tilføjer:
»Vi har forældre, der fortæller, at deres børn er kommet ud af hjælpeklasse, fordi de har lært at koncentrere sig ved at gå til skydning.«
Skydning er en individuel sport, fortæller formanden, hvor man får ro til at bygge sin psyke op og ikke hele tiden bliver vejet op mod holdkammerater.
»Her er du dig selv, og der er ikke andre, der siger noget om, hvordan du skyder. I hverdagen er der ikke fokus på konkurrence, men på at lære og blive dygtigere teknisk. Børnene kan helt fra start også deltage i en lukket hyggeturnering sammen med børneskytter fra andre østjyske klubber, hvor de lærer børn fra de andre klubber at kende.«
Der er ikke nogen aldersgrænse for børn, der ønsker at gå til skydning, men man skal kunne løfte og håndtere en riffel, så de fleste begynder i 10-12 års alderen. Så har man lært det basale, når man bliver 14, hvor man bliver juniorskytte, og der kommer større krav til udstyr med videre.
Indendørs og udendørs
I forbindelse med renoveringen har den lokale skytteklub droppet 10 meter banen, som benyttes af klubber under Dansk Skytte Union, så man nu kun har en 15 meter indendørs bane, som er den distance, der benyttes af skydeklubber under DGI.
Om sommeren er der mulighed for udendørs skydning på Vestereng i det nordlige Aarhus, der har et stort antal 25 meter pistolbaner samt 50 meter baner, der primært bruges til riffelskydning.
Har man mod på at skyde langt, findes der 200 og 300 meter baner i Harlev, man kan udfordre sig på. Det er dog noget bekosteligt, da en patron til langdistanceskydning koster 10 kroner, så det kan hurtigt løbe op, fortæller Kim Nielsen.
Skytterne i Hinnerup benytter primært den lokale indendørs bane på Rønbækskolen, og det gælder ikke mindst de yngre skytter, der er svære at lokke udendørs, fortæller formanden.
Det er i år 50 år siden, at VBF’s Skyttelaug Hinnerup, som klubben i Hinnerup officielt hedder, blev etableret. Det blev i weekenden fejret med en reception og jubilæumsstævne for indbudte gæster.