Forbud rammer klubber: To sadler om - en fortsætter
EU's forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner har været medvirkende til, at folkene bag to planlagte baner sadler om. I Søften holder man sig dog til gummiet.
Fra 2031 må der ikke længere sælges gummigranulat til kunstgræsbaner. Gummigranulat er det fyldmateriale, som holder græsfibrene oprejst. Det er EU, der netop har indført forbuddet, fordi de små stykker gummi eksempelvis kan sidde fast i tøjet og dermed ender som forurening i naturen.
Forbuddet tvinger folkene bag de tre kommende kunstgræsbaner i Ulstrup, Hinnerup og Søften til at finde alternativer til deres baner – og dog. Sidstnævnte vælger nemlig fortsat at gå med gummigranulat:
»Fordi der simpelthen ikke er en fuldgod erstatning på nuværende tidspunkt. Gummigranulat er simpelthen bare det bedste produkt på markedet, men vi håber da, at der er kommet erstatninger, som giver en lige så god spilleoplevelse, når vores bane en gang skal skiftes,« siger formanden for SGF Fodbold, Morten Wind Lübker.
Når forbuddet mod gummigranulat træder i kraft om otte år, vil fodboldklubben i Søften sørge for at have købt nok gummigranulat på lager til at kunne holde banen kørende i resten af dens levetid. Man må nemlig gerne bruge banen efter forbuddet er trådt i kraft, man må bare ikke sælge granulaten.
»Vi vil læner os op ad banen i Hadsten i forhold til at dække af hele vejen rundt om banen, så granulaten ikke forlader stedet. Vi vil også lave et område, hvor spillerne tage støvlerne af, så vi holder på granulaten,« siger Morten Wind Lübker.
Sand og kork
I Ulstrup Kunstgræsbaneforening har de »smidt gummigranulaten på porten,« som formand Erik Holm Hansen beskriver det.
»I stedet har vi ladet os inspirere af en kunstgræsbane i Sejs. Her bruger de sand til at holde stråene oppe. Det er stort set lige så godt at spille på, så det har vi valgt. Der vil være nogle få dage med hård frost, hvor det er lidt dårligere at spille på, men det er få dage eller uger om året, vi ikke vil kunne bruge banen,« siger Erik Holm Hansen og tilføjer:
»Faktisk ser det ud til, at vi kan lave en billigere bane ved at sadle om.«
Det samme er oplevelsen i HOG Fodbold, hvor de lige nu arbejder på at få en ny ’street park’, som altså skal indeholde kunstgræs.
»Hvis vi benytter gummigranulat, er der store miljømæssige krav til rensning af vandet fra banen, og derfor vil det alt i alt blive cirka en million kroner dyrere,« siger Rune Hellegaard Christensen, som er projektleder for HOG Street Park.
Han forklarer, at klubben har valgt kork i stedet for gummigranulat:
»Altså vi ville da allerhelst have granulat, for det er det bedste, men det er også en kæmpe udgift at spare. Og så er det selvfølgelig også rart at være gode ved miljøet.«